Wandafuru raifu (editia 2009)
Ce-ti poate aparea pe ecranul memoriei cand dai pe repede-inapoi si cauti momente fericite: zapada copilariei, plimbarile cu ai tai cand erai inca mic, joaca cu fratii, prima dragoste, prima oara cand ai facut dragoste, camarazii din armata, proprii copii, singur pe o banca toamna in parc, un concediu fericit cu iubita/sotia, o excursie la munte cu prietenii, bucuria unui Craciun, adierea vantului pe malul marii, sau poate amintirea cuiva care te-a iubit? Pe care din toate acestea ati lua-o?
Si daca sarcina e prea grea, va provoc la un joc mai usor: alegeti o amintire/un sentiment de anul asta, din 2009!
Daca ma intrebati pe mine, chiar acum mi-aduc aminte de curcubeul de la barajul Galbenu si de sentimentul apei cazand peste tine intr-o pravalire uriasa: sa privesti in sus catre un ocean care cade, nu stiu daca ati experimentat asa ceva, merita sa incercati. Fotografia de mai jos e prea saraca pentru a reda sentimentul:
Gripa porcina vs. gripa normala
Si totusi, tema abordata alaltaieri intr-un comunicat OMS mi s-a parut interesanta: sunt comparatiile intre gravitatea (transmisibilitate si mortalitate) gripei porcine si gripei obisnuite intemeiate/folositoare? Putem sa ajungem la o concluzie relevanta pornind de la ele? Raspunsul ar fi ca nu.
In primul rand numarul de decese cauzat de gripa normala nu se cunoaste exact - sunt doar estimari statistice bazate pe calculul asa-numitei 'mortalitati in exces' (fata de medie) in perioada in care virusii sunt activi in cadrul unei populatii. Se compara numarul de decese din timpul gripei cu numarul de decese din restul anului. Iar presupunerea (assumption is the mother of all fuck-ups :-) este ca numarul in exces se datoreaza gripei. In sezonul gripei clasice, 90% din totalul deceselor apare la persoanele slabite si in varsta, care de obicei sufera de o afectiune cronica. Desi, gripa poate inrautati conditia bolnavului si are partea ei de vina in cauzarea mortii, testarea nu se face in majoritatea cazurilor, iar cauza mortii se stabileste in cele mai multe cazuri ca fiind afectiunea cronica. Metodele de estimare a mortalitatii in exces au fost introduse inca din secolul 19, si tocmai aceste estimari au fost cele care au ajutat la sustinerea opiniei ca gripa sezoniera nu este chiar o afectiune moderata si care ar ucide arareori.
Prin contrast, in cazul deceselor cauzate de gripa porcina, acestea reprezinta cazuri confirmate de laborator, si nu estimari. Insa, este clar, ca nu toate cazurile pot fi contorizate:
=> simptomele fiind similare cu cele ale gripei sezoniere, multi doctori nici nu suspecteaza/testeaza H1N1 (in special in tarile in curs de dezvoltare, si trebuie sa luam in calcul aici ca un astfel de test are si un cost asociat)
=> cand testul H1N1 iese totusi pozitiv la pacientii care deja sufereau de o boala cronica, multi doctori o pun pe aceasta drept cauza a mortii.
=> nu toate testele H1N1 sunt sigure, exista frecvente cazuri pozitiv-false.
=> intr-un mare numar de tari in curs de dezvoltare, cauzele mortii nu sunt nici macar investigate.
Comparatiile dintre gripa sezoniera si pandemie nu servesc prea bine la estimarea impactului pandmiei si dintr-un alt motiv: categoriile afectate de H1N1 au varste mult mai mici decat cele afectate de gripa sezoniera.
OMS estimeaza in continuare impactul pandmiei ca fiind moderat, iar rezultate exacte despre mortalitate si ratele de mortalitate vom avea abia dupa 1-2 ani de la trecerea maximului, bazandu-se pe aceleasi metode de calcul ca si la gripa obisnuita.
Cine imi zicea ca stiinta este foarte avansata? Secolul 19?!!
Cumpana Soarelui - reloaded

Listele

Sfantul Nicolae e protectorul marinarilor
Impresii la cald, ca sa nu uitam istoria.
Mordor is down. We did it again.
De ce imi pare bine:
0// Rocada s-a facut si se pare c-am nimerit-o si cu voturile din strainatate (150k). (Ma fac analist politic :)
1// Realitatea TV & comp n-au reusit sa ne manipuleze suficient. They have to go deeper into our minds.
2// Cota unica nu se va modifica.
3// De asta si de asta
4// Mugur, statistica nu minte (dupa cum era o vorba in liceu: e o stiinta care-ti permite daca stai c-o buca pe flacara de la aragaz si cu celalalta pe gheata sa spui ca in principiu te simti bine :), dar televiziunile si institutele, da.
5// CSOP este singurul care a dat rezultate foarte apropiate de realitate la exit poll-uri. (In 12 decembrie 2004 CURS, Insomar si Metromedia dadusera totusi 50%-50% la ora 21 exit poll..)
6// Angajatii Antena 3 au votat in bloc cu Basescu, ca sa-si metina job-urile pe urmatorii 5 ani :-).
7// I did my part of the job. Pe prima pagina a lui Google a aparut de vreo 30,000 de ori anuntul ca mai jos.

De ce imi pare rau
1// In ciuda maturitatii politice dovedite aseara, Mircea si Mihaela nu-si vor putea continua povestea de dragoste la Cotroceni.
2// Daca ii mai lasam putin aseara, Geoana si Crin ne anuntau si guvernul. Pacat ca nu i-am lasat.
3// N-am mai putut sa mai stau tarziu in noapte sa vad fata de soarece oparit a lui Hrebe pe masura ce ii fugea presul de sub picioare. La ora 1, anunta mari victorii: 56% pentru PSD in nu stiu cate judete + toata armata romana din Irak (60 de oameni ;-)
4// Ca PSD-ul a facut 62% la Botosani. Russian influence?
5// Sper ca PSD-ul sa se sparga in fine in 2 bucati si sa nu mai auzim de el.
Rocada
Sperante de la diaspora: daca data trecuta au votat 95,000 sa presupunem ca acum ar fi votat 150,000. Total voturi din .ro este ~10,5 milioane, adica diaspora ar fi 1.42%, ceea cu un procent de 70/30 pentru Basescu ar duce la un ~0.6%..
Sau altfel dupa rezultatele finale (ora 21): 10.5 M * procentele:
- Insomar: 5,375 k pentru Geoana si 5,124 k pentru Basescu, adica ar fi nevoie de 250,000 in favoarea lui Base
- CURS: 5,334 k pentru Geoana si 5,166 k pentru Basescu, adica ar fi nevoie de 170,000 de voturi de la diaspora
- CSOP il da castigator pe Base cu 84,000 de voturi..
Dupa cum spune twitter-ul "Cifrele de la Realitatea si Antene sunt incorecte. La ora 7 este 50/50, cu trend favorabil noua, fara diaspora. Iar diaspora inca voteaza."
=========================================
E doar senzatia mea sau se produce rocada?
Dau mai jos din exit poll-urile 'oficiale' (de pe catavencu.ro sau de aici sau de pe realitatea.net). Difera in functie de surse (mai jos am Insomar).
52 (09:30) - ies 'batraneii' la votare si creste -
53.7 (11:00). Dupa care incepe:
52.3 (13:00) -
51.7 (14:00) - ..oare la ora 15 vom avea
51/49?
Se pare ca va fi strans. Mi aduc aminte de 2004.
Against the odds
-->> (update1: 5 dec, ora 16 - gamebookers da MG/TB: 1.65/2 adica ~ 55/45%)
-->> (update2: poate ati primit si voi sms-uri de la 'Cifre reale' cu ultimele sondaje. In cazul meu in spatele acestui id se afla un nr Romtelecom de Ialomita 0243 737325)
Daca nu va mai aduceti aminte de dureroasa perioada 2000-2004, veti avea in curand ocazia. Dictatura clasei muncitoare. In declaratii. Vreau doar sa spun ca dumnealor folosesc foarte bine manipularea. Oameni tineri au ajuns sa il vada pe Geoana ca o speranta (mica) fata de nici o speranta (Basescu).
PSD-istii mai au putin si ii conving pe oameni, ca daca n-ar fi redus Basescu povara unui impozit de 40% in 2004, chiar ei ar fi facut-o..Simti cum masinaria media te apasa si nici nu-ti dai seama cand iti schimbi parerea.

Normal ca o sa urmeze o perioada mai grea (e criza doar), in care 'va trebui sa strangem cureaua', dar e numai 'temporar', nu va speriati, e doar o zona 'de sacrificiu'...ce sa facem, nu-i asa?..ganditi-va si la cei care sufera de frig..ia nu mai stati voi cu caloriferele pe 5 si browsati, dati-le pe 3, si platiti 'un pic' mai mult la impozit, sa aiba si clasa muncitoare, ca doar ne-am nascut egali de la Rousseau incoace.
Intrebarea este de cand vor trece la impozitul progresiv: ianuarie 2010 sau ianuarie 2011?
Ce poate fi mai rau cu Geoana decat cu Basescu? Si cu Iliescu a fost binisor, hmm?
Nu prea gasiti argumente sau idei..nu? Deci, deja si-au facut datoria.
Totusi mai sper sa reusim sa intorcem trendul, si ca mare parte din cei care l-au votat pe papusa asta de Chucky (ca altfel nu-i mai pot zice dupa manevrele dintre tururi) sa iasa la urne si sa voteze natural, nu o intoarcere la ceea ce, mai mult sau mai putin, am incercat sa scapam acum 20 de ani..
Remember? Era decembrie'89...
Parlamentari 'la promotie'
M-a izbit asemanarea dintre mesajul lui Base si cel al Cosmote. Aceleasi fonturi, aceleasi culori , acelasi mesaj la nivel subliminal (subliniat si de sageata in jos - poate o corespondenta si cu simbolul liberal) : Reducere!
Dumnezeul betivilor (II)
Calm de noiembrie

Mutatis..
Principala ingrijorare este legata de cazurile din Ucraina, unde urmeaza sa se lamureasca daca a fost vorba despre mutatii in structura virusului, care au dus la cresterea incarcaturii virale si la pneumonii hemoragice, sau, dupa cum sustine OMS ar reflecta conditiile de locuit si medicale sub-standard.
WHO sustine intr-un comunicat de azi ca nu exista nici o dovada a mutatiei virsului, insa rezultatele de la MillHill intarzie sa vina..
Doua chestii practice in final:
- cum deosebim gripa sezoniera de cea noua (desi acum majoritatea cazurilor inregistrate sunt cu tulpina noua H1N1)
Ruleta bulgareasca

Culorile toamnei

Cuibul linistit
Am ajuns si la Balcic, unde mica bijuterie de pe malul Marii Negre - castelul Reginei Maria - atrage din cate imi dau seama foarte multi vizitatori (si dupa cum vorbeam cu un coleg bulgar asta se intampla doar de cativa ani incoace). Desi, este cam unica atractie din zona (exceptand poate capul Caliacra), vecinii bulgari au stiut sa-l valorifice, sa-l 'marketeze' ;-) si fac bani buni pe seama lui..
Peisajul si locul sunt minunate. Este curat, aranjat, atmosfera 'rustica', la restaurant poti comanda in romana, poti plati in lei (cu 1 RON = 0.4 leva, desi in mod normal 1 RON = 0.45 leva..), la castel explicatiile sunt si in limba romana - chiar daca traducerea este de tot hazul :-), pe langa engleza si bulgara..Cert este ca s-au straduit. Ce s-ar fi intamplat daca ramanea sub jurisdictie romana, nu stiu...
PS: Daca ati auzit si va asteptati sa fie mai ieftin ca in Romania, nu va bazati pe asta. E doar o metoda de promovare ;-)
Urna indragostita

Dumnezeul betivilor

Wandering Sweden
Sper ca pozele sa redea mai bine povestea.. ;-)
Clubul stirilor de pe alta lume

Fagaras reloaded



Povestea in imagini va fi uploadata. Soon.
@later edit: Cum am promis mai multe poze gasiti aici. Sau un filmulet aici. :-)
Hormonii, duelurile si volanul

Keceap

Vederi in profunzime
Literatura si fotografie. Sau observatie si fotografie. Fiecare din noi 'folosim' o anumita deschidere a diafragmei. Asa ne-am nascut, asa ne-am dezvoltat sau obisnuit.
Balzac: f/16. Stendhal: f/2.8. 'Personajele lui Balzac ne sunt date inseparabile de un mediu complex, de un decor, de antecedente, pe cand cele ale lui Stendhal se detaseaza net pe un fond flu'.
Testul de revolutie

Sanzienele - cumpana Soarelui
Sanzienele - sarbatoare prin excelenta legata de cultul solar datorita coincidentei cu solstitiul de vara: momentul de cumpana al soarelui in care ziua incepe sa se micsoreze (cel putin in emisfera nordica :-). Este un moment de mijloc, de echilibru, poate un nou inceput, o cautare a destinului. In acest moment fortele elementelor vitale se afla la apogeu, natura este la maximul exuberantei. In noaptea de Sanziene (noaptea de 23 iunie) "Dumnezeu randuieste un rastimp de liniste, cand stau in cumpana toate stihiile si cerurile cu stele si vanturile.." (Sadoveanu).
Ca si la Rusalii, este un amestec de crestinism, traditii pre-crestine de origini daco-romane si influente mitologice, plus tuse de culoare din partea slavilor (Dragaica) sau altor popoare. Se suprapun aici: nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatoarea Sfantului Ion cel Nou (data mortii sale) si solstitiul de vara (sau midsummer) . Traditii si obiceiuiri legate de aceasta sarbatoare sunt multe, descrierea cea mai completa am gasit-o aici. In ceea ce priveste originea, transformarea, continuitatea si evolutia sarbatorii peste timp sunt cateva aspecte:
- legatura Diana - Sanziana (Sancta Diana).

- se pare ca unele din traditiile legate de joc si hora de Sanziene ar fi mostenite de la daci. "Jocul la daci inseamna rit". Dintre jocurile pe care le implica Sanzienele, unul se petrece in ajunul sarbatorii. Atunci, fete si baietii necasatoriti se intalnesc. Flacaii fac ruguri, aprind faclii si le invartesc in sensul miscarii Soarelui, strigand: "Du-te, Soare, vino, Lună / Sânzienele îmbună, /Sa le creasca floarea - floare, /Galbena, mirositoare, /Fetele sa o adune, /Sa le prinda in cunune, /Sa puna la palarie, /Floare pentru cununie,/Babele sa le rosteasca, /Pana-n toamna sa nunteasca."
Exista si un ritual in care se foloseste batista, ceea ce poate are o reminiscenta in jocul copiilor de astazi (sau mai bine zis... ieri): 'Am pierdut o batistuta'. Este de fapt cautarea celui predestinat.
- evident ca datele sarbatorilor crestine s-au suprapus peste evenimentul solstitiului.
Ca si la alte sarbatori functiile sunt multiple: de leac si aparare a gospodariei, de dragoste, de talisman - apa de stele, iarba fiarelor, - de vestire a ursitului .
Ca de obicei, nu vreau sa ratez nici in acest articol despre sarbatori descrierea Irinei Nicolau.
H1N1 - mutatii periculoase?
(Later edit 11.06) Dupa cum se anticipa, OMS a crescut astazi in urma unei intruniri de urgenta (dupa depistarea oficiala a 28,774 de cazuri in 74 de tari) nivelul de alerta pandemica pentru gripa porcina de la 5 la 6 - nivelul maxim.
Va reamintesc ca nu exista un factor legat de severitatea gripei in acest nivel pandemic, principalul criteriu constituindu-l raspindirea geografica. Unul din motivele cheie care a dus la aceasta ridicare a nivelului de alerta este ca in emisfera sudica gripa porcina pare sa inlocuiasca gripa normala, de sezon. 'Avem dovezi care sugereaza ca ne aflam in fata primei pandemii a secolului 21' - dr. Margaret Chan, director general OMS.
-------------------------------------------------------------------------------
Dupa cum poate ati remarcat estimarea mea precedenta (~25,000) a fost corecta (25,288 cazuri pe 8 iunie). Asta este mai putin important si poate nici o predictie liniara n-ar fi fost departe de adevar.
- NS-1 afecteaza grav raspunsul sistemului imunitar blocand interferonul - antiviral produs de celule.
Rusaliile - o sarbatoare complexa

- doua sarbatori crestine: Pogorarea Duhului Sfant (prima zi de Rusalii) si Sfanta Treime (a doua zi de Rusalii)
- un set de rituri dedicate zanelor - urme ale unor ritualuri precrestine. Rusaliile sunt zane rele ce-i pedepsesc pe oamenii care fac rele si nu respecta zilele de sarbatoare; pentru a le determina sa plece o varianta este ritualul 'confreriei magice' a Calusului / Calusarilor - de origini dacice ('obiceiul acesta noi il avem de la daci , dar el trebuie căutat mult mai adanc în timp, la egipteni', Theodor Sperantia) - caruia i se atribuie si valente de vindecare (inclusiv a bolilor provocate de rusalce), de exorcizare sau de initiere.
- cea mai importanta din cele 18 sarbatori de peste an ale Mosilor - supravietuirea probabil a unui cult precrestin al mortilor, stramosilor. 'Pomenile au rolul de a-i face pe morti sa plece imbunati la ale lor'. Pesemne ca de aici provine si numele: la romani, Rosalia, 'Sărbătoarea Trandafirilor' era o zi închinată comemorarii morţilor, în care pentru a imblanzi sufletele celor dispăruţi se aduceau ofrande alimente şi se puneau trandafiri pe morminte.
- tot sub acest aspect agrar se incadreaza probabil si Rusaliile Vechiului Testament (numite şi 'Sărbătoarea săptămânilor' in cultul mozaic): o sărbătoare agricolă de bucurie, în care se oferă pârgă din roadele pământului. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieşirea din Egipt.
Evolutia gripei porcine - o posibilitate
Dupa manifestarile de pana acum se pare ca in continuare transmisibilitatea creste, iar indicele de mortalitate scade.
Daca estimarea din grafic este este corecta in jurul lui 8 iunie ar trebui sa fie in jur de 25,000 de cazuri.Vom vedea. In urmatoarele zile voi updata statistica.
--------------------------------------------------------------------------
Acum mai bine de o luna apareau primele cazuri de gripa porcina. Nu stiu cat de aproape sau de departe este Organizatia Mondiala a Sanatatii de a o declara pandemie, si de a ridica nivelul de alerta de la 5 la 6. Sa nu uitam totusi ca in emisfera sudica acum este iarna.
O statistica a cazurilor de pana acum ar arata asa. Dupa cum se observa transmisibilitatea virusului A (H1N1) creste, in timp ce indicele de mortalitate (%) scade. Nu imi dau seama daca ne aflam inaintea unui prag, dar aproximarea datelor de pana acum cu o functie polinomiala de gradul 6 - bineinteles modelarea sufera si este supusa unor erori grosiere, dar mi s-a parut cea mai fidela dintr-un set de functii posibile - ar da urmatoarea evolutie (pentru 10 zile):

Vederi de mai
Mai a fost totusi o luna destul de generoasa, atat cu timpul si cat cu vremea ;-) pentru mine - am reusit sa fac ceva excursii - si de aceea il recompensez mai jos cu o serie de fotografii :-)
All Blues

A starry sky..
A treia zi, dupa Scripturi

Nichita 76
ce nenorocire sa fim doi
"Mi se spunea ca suntem prea multi doi.
Scribii plingind si innadusind
bateau pe piramida
parerea aceasta eterna
Ce nenorocire de a fi doi.
Oho,
bateau scribii
cu ciocane de lemn
in pietrele piramidei
plingind, bateau,
pina se evaporau
in pietrele piramidei,
pina cind nenorocirea de-a fi doi
il scirbea pe faraon.
*
Pina cind unuia,
unui singur ochi
pasarea din zbor
ii aplica doua pasari zburinde.
Pina cind la doi ochi privitori
doua pasari zburinde
le apareau una si aceeasi
Ce nenorocire!
*
In toiul caldurii
frigul este imparat
*
Ce nenorocire sa fim doi."
Usual stuff...
Beyond chance..
I-a luat primavara prin surprindere!
Cred ca astazi a fost prima zi calda din Bucuresti dupa o perioada mai lunga. Bineinteles, cu mic, cu mare, cu purcel si catel, romanii (desi aici cred ca ar trebui sa mentionez si chinezii :-), care si-au gasit de ceva vreme adapost in preajma parcului si acum erau la spalator la cismea..) au iesit ca soparlele la soare. Pentru ca de obicei, sufocati de 'lucrurile de zi cu zi', ne prinde seara pana sa facem o plimbare de o ora - doua, eu si Martutza ne-am disciplinat si acum incercam sa iesim din casa cat mai devreme. Asa se face ca azi pe la ora 12 eram in Herastrau.
Nu era prea multa lume inca la ora aia. Tura de rigoare - care cuprinde un ocol complet - ne-a permis sa vedem cum se aglomereaza incet-incet. Masinile roiesc in jurul parcului, parcate dupa sistemul clasic romanesc claie peste gramada, iesite din rand, unele pe randul doi, ca sa nu mai punem la socoteala stilul smuls - in care daca jeep-ul nu are loc intre 2 masini, il bagi transversal, incaleci bordura si ocupi in general 80-90% din locul pe unde de obicei se strecoara nenorocitii de pietoni..care chiar nu inteleg ce cauta pe acolo! Nu mai discut aspectul asta: Bucurestiul a devenit o imensa parcare, in care pietonii sunt niste tolerati.
Joggeri, caini, rolleri, biciclisti, copii cu mingea si rachete de badminton, oameni la plimbare. Primele terase s-au deschis, batrani cocheti, fete trecute la 'textile' si smecheri cu trabucul in gura se aliniau care mai de care pe bancile verzi, pe scaunele si sezlongurile teraselor, iar cei mai indrazneti direct pe iarba de malul lacului - sau a ceea ce ar fi trebuit sa fie un lac.. pentru ca edilii, motivand probabil secarea lacului drept o actiune de curatare si dragare, au fost luati pe nepregatite...de primavara de data asta! Chiar nu se asteptau sa mai vina primavara in aprilie!
Inchei, fara a uita sa-i amintesc pe vajnicii pescari amatori (?) care, aliniati ciopor acolo unde putina apa ramasa se ingusta cat mai mult, scoteau cu harnicie si spor peste dupa peste din apa mica - care nu mai putea asigura in atare conditii adapost si hrana populatiei acvatice...Poate pana la vara..?! Ce ziceti domnu' primar? Si daca tot va deranajati cu lacul, nu uitati si gramezile de gunoaie si saci cu gunoaie (va spun eu, scrie Romprest pe ei) depozitate prin unele colturi ale parcului, in general dupa niste plase de sarma care tin loc de gard, si in special in zona liniei ferate..
Turn off the lights baby..

La noi se suprapune pe ora meciului cu Serbia, dar probabil ca pe intruneric vom reusi sa-i batem.. ;-)
In plus, la noapte dormim mai putin cu o ora din cauza trecerii la ora de vara (ora 03:00 AM devine ora 04:00) si poate n-ar fi rau sa ne incepem somnul de pe la 8 jumatate.. :-)
Capul Bunei Sperante
Totusi probabil, cel mai usor si simplu este sa ramai asa cum / acolo unde esti si sa sacrifici avantajele iesirii din zona de comfort pentru comoditatea si rutina dinlauntrul ei..il auzeam odata pe Doru Octavian Dumitru: ca sa isi verifice umorul si spontaneitatea aborda direct oameni pe strada si repeta 'live' scenetele - ori asta trebuie sa recunasteti, presupune sa iesi putin din zona de comfort! :) - si asemana iesirea asta cu mersul in straintate..poate ca prima oara este mai greu..
Probabil ca urmarirea unui scop care te reprezinta iti reda increderea in tine, duce respectul de sine la cote ridicate si te face ca atunci cand te intorci acasa sa fii plin de energie si entuziasm. Dar aveti asa ceva?
Tot ceea ce incerc sa spun este ca uneori (poate mai mereu?) navigam fara sa tinem cont de directie, din inertie ('viata oricum merge inainte') si uitam sau ezitam sa indreptam carma spre insulele de esential care raman in urma unei vieti..
Cred ca sunt inca obsedat de timp (nu am imbatranit destul incat sa ma impac cu el - sau cu mine :-) si traiesc asa de acut sentimentul lui incat curgerea sa nu imi mai pare normala - ma grabesc prea tare. Iar gandurile de mai sus au fost generate poate de o scurta povestire a lui Simon Van Booy - neaşteptat de dens si poetic - 'Actrita franceza moarta in cutremurul de duminica', care se incheie cam asa, ultimele clipe sub daramaturi :
'Si apoi, cu adaptabilitatea proprie muribunzilor se indragosti numaidecat de intuneric si de cele opt secunde care ii mai ramasesera - fiecare ca o imbucatura de mancare pentru un om infometat'..
(BTW) Se pare ca in apropierea mortii, creierul elibereaza mai multa serotonina (reactie naturala pentru a trece mai usor?), ceea conduce si la fenomenele din zona respectiva: filmul vietii derulat pe repede inainte, distorsiuni ale timpului si spatiului, tunelul de lumina, etc.. e cam greu sa faci experimente de acest gen, sau cum ziceau ei: 'We can try drugs, have sex, and experience emotions, but death seems a little too permanent to mess around with it' :-) . Hmm.. am devenit un pic cam morbid..si nu stiu de ce, totusi vine primavara ;-) !