- doua sarbatori crestine: Pogorarea Duhului Sfant (prima zi de Rusalii) si Sfanta Treime (a doua zi de Rusalii)
- un set de rituri dedicate zanelor - urme ale unor ritualuri precrestine. Rusaliile sunt zane rele ce-i pedepsesc pe oamenii care fac rele si nu respecta zilele de sarbatoare; pentru a le determina sa plece o varianta este ritualul 'confreriei magice' a Calusului / Calusarilor - de origini dacice ('obiceiul acesta noi il avem de la daci , dar el trebuie căutat mult mai adanc în timp, la egipteni', Theodor Sperantia) - caruia i se atribuie si valente de vindecare (inclusiv a bolilor provocate de rusalce), de exorcizare sau de initiere.
- cea mai importanta din cele 18 sarbatori de peste an ale Mosilor - supravietuirea probabil a unui cult precrestin al mortilor, stramosilor. 'Pomenile au rolul de a-i face pe morti sa plece imbunati la ale lor'. Pesemne ca de aici provine si numele: la romani, Rosalia, 'Sărbătoarea Trandafirilor' era o zi închinată comemorarii morţilor, în care pentru a imblanzi sufletele celor dispăruţi se aduceau ofrande alimente şi se puneau trandafiri pe morminte.
- tot sub acest aspect agrar se incadreaza probabil si Rusaliile Vechiului Testament (numite şi 'Sărbătoarea săptămânilor' in cultul mozaic): o sărbătoare agricolă de bucurie, în care se oferă pârgă din roadele pământului. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieşirea din Egipt.
7 comentarii:
ai idee de ce se impart crengute de tei si de nuc la biserica in ziua asta? ce semnificatie au?
Nu am reusit sa aflu 'istoria' crengutelor :-), insa am aflat cate ceva.
Motivul pentru care se impart este unul
protector (crengutele sfintite' se agata apoi la streasina caselor sau la icoane. Se spune ca acestea te vor apara de cele rele si in plus, se mai spune ca acestea ar capata puteri miraculoase pentru vindecare a celor care sufera de surzenie') sau
agrar ('Dacă nucii lipsesc, oamenii folosesc frunze de tei, la care se recurge peste vară pentru a preintimpina piatra şi grindina').
Frunzele de nuc 'simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.'
Tot in scop protector: 'In vremuri vechi barbatii care umblau singuri noaptea, drumetii care riscau sa fie prinsi de magia noptii de Rusalii, de Iele, purtau la brau usturoi, frunze de tei sau nuc, fire de busuioc, pentru indepartarea puterii misterioase a Ielelor'. Ceata de calusari are 'un steag impodobit cu fire de usturoi si pelin', iar 'la sate, căluşarii merg din casă în casă, fiind primiţi cu apă, sare, frunze de nuc, pelin şi usturoi'.
stii ca pe daniel il cheama lindqvist, lind inseamna tei iar qvist=kvist inseamna crenguta (nici macar creanga, exact crenguta, twig), deci n-o sa mai vad piatra si grindina :)) .
Eu stiu ca daca vei calca pe locul pe care au dansat ielele (parjolit), te imbolnavesti grav. Ai o singura scapare. Sa te prinzi in ceata Calusarilor. Iar firele de usturoi, de leustean si ramurelele de tei, agatate de tocul usii, se spune ca te feresc de primejdii si necazuri.
Rusaliile sunt o sarbatoare foarte frumoasa, si romanii au stiut mereu sa se bucure de sarbatorile crestine intr-un mod traditional.
Ma bucura asta.
Mie imi plac rusaliile ca s-au oficializat si ca se da liber prin lege acum :D
Mi-am propus sa vad si eu macar o data o asemenea sarbatoare. Sper sa reusesc!
Trimiteți un comentariu