Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Gripa porcina vs. gripa normala

Gripa porcina a ajuns sa fie un subiect foarte plictisitor..
Si totusi, tema abordata alaltaieri intr-un comunicat OMS mi s-a parut interesanta: sunt comparatiile intre gravitatea (transmisibilitate si mortalitate) gripei porcine si gripei obisnuite intemeiate/folositoare? Putem sa ajungem la o concluzie relevanta pornind de la ele? Raspunsul ar fi ca nu.

In primul rand numarul de decese cauzat de gripa normala nu se cunoaste exact - sunt doar estimari statistice bazate pe calculul asa-numitei 'mortalitati in exces' (fata de medie) in perioada in care virusii sunt activi in cadrul unei populatii. Se compara numarul de decese din timpul gripei cu numarul de decese din restul anului. Iar presupunerea (assumption is the mother of all fuck-ups :-) este ca numarul in exces se datoreaza gripei. In sezonul gripei clasice, 90% din totalul deceselor apare la persoanele slabite si in varsta, care de obicei sufera de o afectiune cronica. Desi, gripa poate inrautati conditia bolnavului si are partea ei de vina in cauzarea mortii, testarea nu se face in majoritatea cazurilor, iar cauza mortii se stabileste in cele mai multe cazuri ca fiind afectiunea cronica. Metodele de estimare a mortalitatii in exces au fost introduse inca din secolul 19, si tocmai aceste estimari au fost cele care au ajutat la sustinerea opiniei ca gripa sezoniera nu este chiar o afectiune moderata si care ar ucide arareori.

Prin contrast, in cazul deceselor cauzate de gripa porcina, acestea reprezinta cazuri confirmate de laborator, si nu estimari. Insa, este clar, ca nu toate cazurile pot fi contorizate:

=> simptomele fiind similare cu cele ale gripei sezoniere, multi doctori nici nu suspecteaza/testeaza H1N1 (in special in tarile in curs de dezvoltare, si trebuie sa luam in calcul aici ca un astfel de test are si un cost asociat)
=> cand testul H1N1 iese totusi pozitiv la pacientii care deja sufereau de o boala cronica, multi doctori o pun pe aceasta drept cauza a mortii.
=> nu toate testele H1N1 sunt sigure, exista frecvente cazuri pozitiv-false.
=> intr-un mare numar de tari in curs de dezvoltare, cauzele mortii nu sunt nici macar investigate.
Comparatiile dintre gripa sezoniera si pandemie nu servesc prea bine la estimarea impactului pandmiei si dintr-un alt motiv: categoriile afectate de H1N1 au varste mult mai mici decat cele afectate de gripa sezoniera.

OMS estimeaza in continuare impactul pandmiei ca fiind moderat, iar rezultate exacte despre mortalitate si ratele de mortalitate vom avea abia dupa 1-2 ani de la trecerea maximului, bazandu-se pe aceleasi metode de calcul ca si la gripa obisnuita.
Cine imi zicea ca stiinta este foarte avansata? Secolul 19?!!

3 comentarii:

Rapid spunea...

Sincer eu nu am auzit pana acuma in Romania un om care sa fi murit numa din cauza gripei noi.. Toti ce care au murit mai aveau si alte probleme cum ar fi cario-respiratorii , la plamani , etc.. Deci lumea se alarmeaza degeaba zic eu.. Acuma fiecare cu ce-l doare...

Anonim spunea...

Au murit mai multi oameni in lume de hepatita decat de AH1N1 dar nu vad sa se agite atat pentru hepatita cineva. E totul bani si politica, ce naiba, nu e evident?

Jocuri spunea...

Am auzit cazuri in care s-a ajuns la deces. Eu nu m-a agitat prea tare sa ma protejez. Nu am avut nici un fel de gripa niciodata. Sper sa nici nu am.