Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

H1N1 - mutatii periculoase?

(Later edit 11.06) Dupa cum se anticipa, OMS a crescut astazi in urma unei intruniri de urgenta (dupa depistarea oficiala a 28,774 de cazuri in 74 de tari) nivelul de alerta pandemica pentru gripa porcina de la 5 la 6 - nivelul maxim.

Va reamintesc ca nu exista un factor legat de severitatea gripei in acest nivel pandemic, principalul criteriu constituindu-l raspindirea geografica. Unul din motivele cheie care a dus la aceasta ridicare a nivelului de alerta este ca in emisfera sudica gripa porcina pare sa inlocuiasca gripa normala, de sezon. 'Avem dovezi care sugereaza ca ne aflam in fata primei pandemii a secolului 21' - dr. Margaret Chan, director general OMS.

-------------------------------------------------------------------------------

Dupa cum poate ati remarcat estimarea mea precedenta (~25,000) a fost corecta (25,288 cazuri pe 8 iunie). Asta este mai putin important si poate nici o predictie liniara n-ar fi fost departe de adevar.

Intrebarea este daca virusul ar putea suferi mutatii care sa-l faca letal (intr-o mai mare masura)?

Se pare ca nu exista o 'presiune serioasa' in acest sens, adica virusul 'sa vrea' sa ucida mai multe dintre gazdele sale, precum in cazul H5N1 si SARS (si-ar crea si lui insusi o problema de transmisibilitate). Insa virusii gripei sunt 'highly mutable' si orice se poate intampla in urmatorii 2 ani (timpul normal necesar unei noi tulpini sa se raspandeasca in intreaga lume). Pana la urma, gripa spaniola, a inceput tot ca un virus 'normal', 'mediu', dupa care, a devenit groaznic de 'virulent' omorand intre 20 si 100 de milioane de oameni in 1918-19. Unul din microbiologii - dr Peter Palese - care a facut parte in 2005 din echipa ce a re-construit virusul gripei spaniole spune ca tulpina respectiva 'apare probabil o data la 10.000 de ani'.
Daca intram un pic in amanunte, vedem ca pentru gripa structura cromozomilor este destul de simpla - 8 lanturi RNA care contin codul genetic pentru un total de 11 proteine (in total in genetica se cunosc peste 200,000 de proteine..). Ceea ce face acesti virusi impredictibili este ca dupa ce se imprastie inauntrul unei celule infectate, atunci cand se re-aseambleaza pot cuprinde 'bucati' si din alti virusi..
Virusului actual ii lipsesc cateva gene care ar duce probabil la crestea letalitatii: PB1-F2, NS-1 si inca unul pe care il vom numi de 'scindare hemaglutinica'. Sa le luam pe rand:

- PB1-F2 ataca dendritele - santinelele sistemului imunitar, accidental poate fi letal. Toate gripele pandemice (cea spaniola, gripele HongKong si asiatice, gripa aviara H5N1) produc PB1-F2. In timp ce gripa porcina nu produce aceasta proteina.

- NS-1 afecteaza grav raspunsul sistemului imunitar blocand interferonul - antiviral produs de celule.

- proteina de scindare: virsurile aviare de letalitate mare o au. O asemenea adaugire la H1N1 ar fi foarte periculoasa. Dar a fost observata doar la virusurile aviare, si desi chiar gripa din 1918 a fost de origine aviara nu s-a manifestat nici macar atunci. Deci, destul de improbabil.

O mutatie mult mai probabila a virusului este aceea de a deveni rezistent la Tamiflu (gripele normale 'de sezon' au dezvoltat deja, aproape in unanimitate o gena rezistenta la Tamiflu..). Daca se intampla asta medicii vor fi nevoiti sa recurga la Relenza sau la, mai vechea, rimantidina.


Surse: New York Times, 9 iunie 2009, BBC 11 iunie 2009

4 comentarii:

Flori spunea...

Virusul se extinde destul de repede.Masurile trebuiesc luate cat mai repede

vopsel spunea...

Deja discutam de scenarii apocaliptice. E chiar asa de grav? Mortalitatea e mica, daca e sa o comparam cu alte boli.

Răzvan spunea...

@vopsel: Actualul val nu este periculos (ultimele cifre arata ca in 995 de cazuri dintr-o mie sistemul imunitar face fata), dar probabilitatea unui val 2 (la toamna in emisfera nordica) pare destul de mare. Ramane de vazut cat de periculoase vor fi mutatiile suferite de virus. E de interes ce se intampla in aceasta perioada in emisfera sudica.

Maria spunea...

Sa vedem ce vom face.. Mi-este putin teama sincer, dar cred ca va fi bine. Eu sunt sigura ca toti virusii astia sunt facuti de om