Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Evolutia gripei porcine - o posibilitate

Later edit (03.06): pana acum se pare ca evolutia se aproximeaza bine cu o polinomiala de ordin 5. Probabil ca mai importanta decat raspandirea virusului este pandemia fricii si isteriei...

Cateva argumente ar fi ca pana acum gripa s-a exins in 66 de tari, infectand aproximativ 19,000 de oameni si provocand 117 decese. Dar, pana acum, 86% din cazuri s-au inregistrat in SUA, Canada si Mexic, si 97% din decese s-au inregistrat doar in SUA si Mexic. In oricare alte zone virusul a fost totusi 'potolit', si a raspuns bine tratamentului antiviral. Poate exista particularitati locale ale genomului uman, care duc la reactii diferite..(?) In plus, estimarile OMS sunt ca gripa obisnuita cauzeaza pana la 500 de mii de decese anual, iar H5N1 (gripa aviara) , care nu se transmite usor de la om la om, a ucis 61% dintre cei infectati.
Se pare ca OMS se pregateste sa ridice nivelul de alerta pentru aceasta epidemie de gripa de la 5 la 6 (pentru prima oara dupa 41 de ani), dar aceasta miscare trebuie bine calculata deoarece va avea o multime de efecte in cascada - masuri de urgenta a nivel de guvern, etc..Merita notat ca indicele de alerta nu are drept criteriu severitatea gripei, factorul cheie fiind cel geografic...


Dupa manifestarile de pana acum se pare ca in continuare transmisibilitatea creste, iar indicele de mortalitate scade.

Daca estimarea din grafic este este corecta in jurul lui 8 iunie ar trebui sa fie in jur de 25,000 de cazuri.Vom vedea. In urmatoarele zile voi updata statistica.
--------------------------------------------------------------------------
Acum mai bine de o luna apareau primele cazuri de gripa porcina. Nu stiu cat de aproape sau de departe este Organizatia Mondiala a Sanatatii de a o declara pandemie, si de a ridica nivelul de alerta de la 5 la 6. Sa nu uitam totusi ca in emisfera sudica acum este iarna.

O statistica a cazurilor de pana acum ar arata asa. Dupa cum se observa transmisibilitatea virusului A (H1N1) creste, in timp ce indicele de mortalitate (%) scade. Nu imi dau seama daca ne aflam inaintea unui prag, dar aproximarea datelor de pana acum cu o functie polinomiala de gradul 6 - bineinteles modelarea sufera si este supusa unor erori grosiere, dar mi s-a parut cea mai fidela dintr-un set de functii posibile - ar da urmatoarea evolutie (pentru 10 zile):

Gripa 30-May

3 comentarii:

Teodor spunea...

Stiu ca OMS centralizeaza si comunica datele cu un decalaj semnificativ fata de diversele state. Ca urmare, la nivelul nespecialistilor informatiile sunt foartea neclare si cred ca in consecinta nici nu sunt credibile. Si la noi, nu am inteles de ce s-a comunicat prin media un anumit numar de cazuri de infectare, daca acestea trbuiau confirmate de catre Londra. Sau invers, daca avem mijloace pentru identificarea virusurilor, de ce ne mai trebuie stampila londoneza.
In fine, ma indoiesc ca se va ajunge ca cercetarea medicala+industria farmaceutica sa poata tine pasul cu mutatiile suferite de virusuri. Daca nu ma insel, acelasi virus a declansat si gripa spaniola in urma cu aproape un secol.

Răzvan spunea...

Exista un oarecare decalaj, dar cred ca nu modifica semnificativ situatia de fapt.
Nu imi dau seama de ce analizele de fac doar la Londra..(?)
Iar despre virus, asa stiu si eu, este tulpina aceluiasi virus care a cauzat epidemia din 1918

magazin online spunea...

Cred ca exista o isterie destul de mare in jurul acestei probleme. Consecintele nu sunt de neglijat in nici un fel dar trebuie sa fim realisti ca lucrurile de acest fel nu se intampla peste noapte.