Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Culorile toamnei

V-ati dat vreodata seama ca toamna culoarea frunzelor din America devine rosie, in timp ce in Europa ele sunt in marea majoritate galbene?

Clasicele protagoniste din intrebarile copiilor sunt inca subiect disputat in lumea stiintifica. O teorie recenta sustine ca principala cauza a acestei diferente ar fi orientarea lanturilor muntoase de pe aceste continente. Nu vedeti legatura? :-)
In America lanturile muntoase sunt in principal orientate pe directia nord-sud, iar in Europa latitudinal, pe directia est-vest (de exemplu Alpii si ramurile lor). In era glaciara, odata cu avansarea sau retragerea ghetii, orientarea transversala nord-sud permitea migrarea animalelor/insectelor catre sud sau nord in functie de fluctuatiile climatice. Astfel, 'razboiul' pentru supravietuire a fost neincetat, iar copacii erau obligati sa produca pigmentul rosu (antocianina) cu rol de avertisment si aparare. In schimb, in Europa copacii care au rezistat etapelor repetate de inghet, nu au mai trebuit sa se confrunte cu insectele - disparute in era glaciara - si astfel au devenit mai 'lenesi', nemaifiind nevoie sa depuna eforturi in a crea frunze rosii..

4 comentarii:

Crenguta spunea...

dar aici frunzele sunt preponderent rosii si cad repede, gen intr-o luna s-au curatat toti copacii.

Răzvan spunea...

Poate intra in cazurile de exceptie :-)
(In Scandinavia) copacii si insectele au supravietuit sub un strat de zapada, deci 'confruntarea' a continuat.. :-)
cum zic si ei la sfarsitul articolului, dar doar pt arbustii pitici

Crenguta spunea...

chiar, ai auzit de copacul asta?
http://news.nationalgeographic.com/news/2008/04/080414-oldest-tree.html

Răzvan spunea...

da, auzisem (de fapt citisem :) si despre cel mai vechi copac..
Mai de curand, m-au uimit si copacii din America de Nord..pe-acolo pe langa San Francisco..