Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Ziua ursului

" Fiti atenti ca traiti in timp, ca el este ritmat de sarbatori, si daca nu mai tineti sarbatorile atunci totul incepe sa se tulbure" (Irina Nicolau)
Am intrat in luna lui Faurar, sora mai mica a celorlalte luni ale anului, mai copilaroasa, mai cu toane si mofturi, dupa cum o arata si vremea..
Azi sarbatorim Intampinarea Domnului (2 februarie) si Martinii de iarna (1-3 februarie).

"De Stretenie se intampina iarna cu vara. Daca timpul e frumos acum, va fi frumos si peste an. Cind ursul isi strica birlogul de Stretenie, e semn ca vine timpul bun. Nici in aceasta zi nu este voie sa arunci carbunii in curte. Lupoaicele ii cauta ca sa-i manince, carbunii le asigura fertilitatea.

De Intimpinarea Domnului se sarbatoreste aducerea lui Isus la templul din Ierusalim, la patruzeci de zile dupa nastere. Dupa legea lui Moise, Maica Domnului trebuia sa aduca jertfa pentru purificarea sa si sa-si rascumpere fiul care dupa aceeasi lege, fiind primul baiat nascut, trebuia harazit lui Dumnezeu."
(Irina Nicolau - Ghidul Sarbatorilor romanesti)

4 comentarii:

Anonim spunea...

Si a iesit ursul?

Răzvan spunea...

Se zice ca ursul iese oricum din barlog zilele astea..Si isi priveste umbra pe zapada.

"Daca este frig, ceata si nu-si vede umbra, isi darama barlogul, trage un joc, merge la rau, bea o gura de apa si isi vede de treburi prin padure. Din contra, daca timpul este frumos, e soare si isi vede umbra pe zapada intra din nou in barlog pentru ca iarna va mai dura 40 de zile.."

Acuma, e destul greu sa imi dau seama din mijocul orasului cam ce se intampla.. ar trebui sa fiu in teren..;-)

Daca a fost timp frumos totusi, probabil ca iarna va mai dura 40 de zile..:-)

Anonim spunea...

asta e cartita parca, sau cel putin la americani asa e: groundhog day. anul asta a iesit cartita phil si au ajuns la concluzia ca mai dureaza iarna 40 de zile. deci la americani ursul s-a transformat in cartita :-)

Răzvan spunea...

@anonim:
Da! Chiar asa este: Groundhog Day. Dupa cum vedeti, unii au facut si statisici, din 1950 incoace..!

Habar n-aveam de chestia asta!
Ursul s-a transformat in cartita..:-)
Ce pot sa zic... 'efectele globalizarii' ;-)