Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Azi e Sf. Haralambie

Sfantul Haralambie
În panoplia sfinţilor, Sfântul Haralambie ocupă un loc aparte, fiindcă este cel care are putere asupra morţii. Pentru cine nu ştie, o parte din moaştele sale se găsesc la Biserica Manu Cavafu din Capitală, de lîngă liceul Şincai. Pentru mine are o semnificaţie deosebită, fiind chiar bierica în care am fost botezat acum 30 si..de ani :-), si m-am si logodit în 2006. Ea a fost ridicată între anii 1815-1817 de către Manea Cavafu, un producător de încălţăminte ieftină pentru săraci biserica manu cavafu..Acum arată (după cum puteţi vedea într-o imagine luată de HPCyclop) ca o mică insulă izolată într-un regiment de blocuri.
"Sf. Haralambie apare în icoane ţinând ciuma de lanţ. Pentru că a fost păstor, protejează vitele.
Se zice că în vremea cînd Dumnezeu împărţea pravila fiecărui sfânt, Haralambie a întârziat. Ca să nu-l lase să plece cu mâna goală, Dumnezeu i-a dat o căţea legată la gît cu un lanţ de aur. Pentru el, in unele locuri, femeile fac un colăcel; după ce îl coc, îl rup în patru bucăţi pe care le aruncă în cele patru vînturi. Altele, goale puşcă, fug în jurul casei de trei ori, dimineaţa, la prânz şi seara. De casa lor nu se mai apropie necuratul. Cine ţine morţis să lucreze în această zi poate să scarmene lână." (Irina Nicolau)
În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis şi sfântul a văzut pe Mântuitorul şi pe îngerii săi. Sfântul martir i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaştele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame sau boli, să aibă prosperitate, pace, abundenţă de fructe, roade şi vin, iar sufletele oamenilor din acel loc să fie mântuite. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorinţele.

Niciun comentariu: