Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Previziuni globale - 2010

Un institut de analize geo-politice – foarte credibil din punctul meu de vedere STRATFOR – publica la  inceputul fiecarui an prognozele sale pentru perioada care urmeaza. Si face bineinteles, ca orice profesionist, si o evaluare a exactitatii prognozelor pentru anul trecut (inchizand bucla de corectie).
Pentru 2010 se analiza se imparte pe mai multe capitole:


  • General (I)stratfor
  • Orientul Mijlociu (II)
  • Asia de Sud (III)
  • Fosta Uniune Sovietica (IV)
  • Economie Globala (V)
  • Estul Asiei (VI)
  • Europa (VII)
  • America Latina (VIII)
  • Africa Sub-Sahariana (IX)
Astazi vom vorbi un pic despre capitolul (i) – Prognoza la nivel global pentru 2010.

Criza s-a incheiat. 2 tendinte vor domina in politica globala.
 
Tema dominanta a lui 2009 a fost recesiunea globala. O serie de evolutii financiare in Statele Unite au afectat negativ sistemul bancar american, extinzandu-se si asupra restului economiei mondiale. Toata lumea – de la cumparatorii de inalta tehnologie pana la vanzatorii de materii prime (incadram si Rosia Montana aici ?) – a fost serios afectata. Odata cu inceputul noului an, Stratfor prognozeaza incheierea acestei perioade de criza, si desi insanatosirea economieie globale nu este foarte stabila, pare sa aiba baze solide.
 
(Corolar: sa insemne asta o revenire a pietei imobiliare – cresterea preturilor :( – si a vanzarilor in industria auto, in a 2 a jumatate a anului?)
 
Prima tendinta globala. Continuarea reafirmarii Rusiei ca mare putere la nivel mondial – tendinta pe care Stratfor o sustine de ani buni. Anii ‘90 au dus la o relaxare a SUA provocata de ideea unei slabiri a Rusiei in urma caderii blocului comunist, iar in anii 2000 si-au epuizat fortele militare in conflictele din Afganistan si Irak. Avand in vedere decizia recenta a administratiei Obama de a spori numarul fortelor desfasurate in Afganistan, SUA isi vor consuma toate fortele in conflictul cu lumea araba, permitandu-i Rusiei sa-si faca de cap cu vecinii sai.
2010 va fi un an de consolidare pentru Rusia – un an de incununare a eforturilor depuse cu grija ani de-a randul: va insemna eliminarea majoritatii influentelor occidentale si turcesti ramase in Ucraina, Kazahstan, Belarus, Armenia si Azerbaidjan si incercarea de a pune bazele re-formarii unei uniuni politice, care sa cuprinda cea mai mare parte a fostei Uniuni Sovietice. Proiectul nu se va finaliza in 2010, dar in acest an va deveni evident ca spatiul fostei Uniuni Sovietice se afla in sfera de influenta a Rusiei.
 
A doua tendinta globala.  Ascutirea conflictului din Orientul Mijlociu (care favorizeaza consolidarea pozitiei Rusiei). Israelul sustine ca programul nuclear iranian a ajuns la un stadiu suficient de avansat incat sa constituie o amenintare fizica la adresa statului evreu. Eforturile diplomatice internationale nu vizeaza doar prevenirea unui eventuale amenintari nucleare din partea Iranului, ci si impiedicarea unui atac al Israelului impotiva Iranului – care ar duce la o evolutie rapida in spirala  a conflictului, intr-o serie de lupte oarbe in zona arterei energetice primare a globului, golful Persic.
Ansamblul de paticipanti si motivatii – Israelul insistand pentru controale reale si dorind actioneze unilateral, Iranul incercand sa se sustraga controalelor si pastrandu-si capacitatea de a actiona decisiv in Irak si Afganistan; Rusia cautand sa alimenteze conflictul pentru a-si vedea in liniste de eforturile de a reacapara in sfera sa de influenta fosta Uniune Sovietica, si Statele Unite incercand sa aplaneze situatia pentru a se putea concentra asupra razboaielor proprii – constituie garantia unei crize care va izbucni in 2010. Singurele semne de intrebare sunt: se va limita aceasta criza la zona golfului Persic?  Se va ajunge si la conflicte militare?
 
In alte zone ale lumii. Evolutiile nu vor fi de amploarea celor 2 descrise mai sus, dar vor avea fara indoiala impact local si regional.
    • Recesiunea globala s-a incheiat si incep sa puna bazele unei reveniri. Sa luam ca sigura soliditatea acestei reveniri ar fi o concluzie pripita, insa ‘macelul’ care a avut loc in 2009 nu se va mai repeta. Ceea ce se intampla la ora actuala este o serie de efecte ulterioare, cu caracter regional: economia Chinei bazata pe exporturi se confrunta cu lipsa cererii, iar criza bancara din Europa este in crestere.
    • Sporirea efetivelor americane in Afganistan in incercarea de a schimba regulile confruntarii. Zona fierbinte in 2010 nu va fi insa Afganistan, ci Pakistan, unde conflictul se extinde dincolo de granita.
    • In Euorpa, Tratatul de la Lisabona – acum in vigoare in intregime – va permite in sfarsit Germaniei si Frantei sa-si afirme sustinut rolul de leaderi ai UE.
    • Efectele razboiului drogurilor din Mexic se extind cu rapiditate, cartelurile concentrandu-si actiunile atat asupra cailor de livrare catre America Latina, cat si spre Statele Unite.
    • Angola si Africa de Sud si-au terminat perioadele de tranzitie interna, si au incheiat razboaile civile, denind puteri independente. De acum razboiul rece intre ele poate incepe.
Sursa: Stratfor

2 comentarii:

Lxx spunea...

astia-s un fel de meteorologi de oameni? :)

Răzvan spunea...

Da, cam asa ceva :-)
Eu i-am urmarit peste ani si s-au inselat destul de rar..