Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Gripa porcina - evolutie

Acum cand toata lumea isi pune intrebarea: sa ma vaccinez, sa nu ma vaccinez? - poate este util sa vedem cat de agresiv este virusul in zona europeana si cum evolueaza situatia.
EuroFlu - buletinul saptamanal, editat de Biroul Regional pentru Europa al OMS ne poate ajuta sa ne dam seama de realitatati.  In saptamana 1 din 2010 putem obseva niveluri maxime ale intensitatii in Polonia (raspandire locala) si Moldova (raspandire generala!). In ceea ce priveste Romania:
  • Trendul este crescator!
  • Raspandirea: regionala
  • Intensitatea: medie (nivel normal al intensitatii gripale)
  • Impact: moderat (doar Kirghistan si Georgia mai sunt la impact moderat, restul sunt la impact redus)



Ca sa fie mai usor de descifrat graficul: ARI - Infectii respiratorii acute; ILI - afectiuni cu simptome de gripa; sentinel swab - esantioane de test (recoltate din caile respiratorii).
La nivelul intregii Europe procentajul mediu al esantioanelor pozitive este de 20,4% (din 896), in timp ce pentru Romania procentajul de pozitive este de 52,1% (din 94 de esantioane)...
Un interes anume se manifesta si pentru cazurile de la Caracal, in privinta carora Recombinomics sustine ca ar putea fi legate de mutatiile D225G sau D225N (care au cauzat decese in Ucraina - unde sunt inregistrate mai mult de 880 de victime). Desi dupa altii mutatia D225G n-ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare..
Om trai si om vedea.. Pana saptamana viitoare, sanatate maxima! :D

Un comentariu:

Anunturi spunea...

M-am saturat de gripa porcina mii de persoana sau imbolnavit :(