Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Placerea de a trai in Romania

Din intamplare sau nu, 2 prieteni pe care ii am in blogroll (poate au trecut amandoi pe la zoso :) – Razvan si Christiansen – scriu astazi despre placerea de a trai in Romania. Unul o face serios si celalalt ironic.
Ceea ce vreau sa le spun este ca, pentru mine cel putin, parerea  in aceasta privinta nici macar nu maRomania_foreveri este rezultatul unui rationament, ci ia forma unui sentiment acumulat in timp. As tinde sa-i dau dreptate lui Razvan, daca in adancul sufletului n-as simti ca nu mai pot. Sunt resemnat ‘de Romania’.
copyright imagine: emdobrita
Inainte de ‘90 comunistii ne invatau ca o tarisoara ca a noastra nu are nimeni. Si mai ales o istorie ca a noastra. Cu greu daca puteam numara cateva infrangeri ale romanilor. Eram invatati ca suntem cu totul deosebiti. A trebuit sa treaca ceva timp ca sa imi dau seama nu doar ca nu e asa, ca nu suntem doar niste oameni foarte obisnuiti, dar, mai mult, foarte departe de civilizatie.

Nu vreau sa mai reiau seria criticilor, insa sunt convins ca nu se intampla in multe locuri ce vezi la noi. Putem sa luam exemple din zona noastra – Ungaria, Bulgaria – sau mai indepartate Suedia, Spania. Desigur mai intalnesti si acolo deviatii de la bunul simt, dar…Ganditi-va numai ce se intampla sa zicem in spatiile pe care trebuie sa le folosim in comun cu concetatenii nostri.

Va mai suportati vecinii? Cand v-ati certat ultima oara cu un alt locatar pentru un loc de parcare? Sau poate n-a ocupat nimeni locul pe care tocmai l-ati deszapezit? Cum se inghesuie credinciosii la biserica pentru apa sfintita? Dar la metrou, cand si-a cerut ultima oara scuze cineva pentru ca v-a impins? Sau cand v-ati cerut dvs scuze? Sau la supermarket? Ati mai fost pe munte – poate ca o sa ajunga munti de pet-uri si gunoaie, pe care sa le stranga ONG-urile? Preferati sa nu va mai faceti concediul in Romania – de ce oare? Aci nu se poate rezolva conform cu legea, mereu afli ca s-a facut un mic aranjament,subterfugiu..Si lucrul asta iti corupe si tie gandirea..

Ma opresc aici. As vrea sa ma insel, poate ca si in alte tari se intampla la fel…dar cred ca in Suedia voi fi trait totusi cu 20 de ani mai mult.
Astept totusi sa-mi dati motive pozitive ca sa fac o lista. Oricand le aveti.

7 comentarii:

Razvan C spunea...

pai n-am zis ca romania este o tara misto de trait in ea :) ideea mea era doar sa nu mai aruncam cu rahat in situatii pretinzand ca doar in romania se intampla asta plus lipsa totala de toleranta.
normal ca nu ne comparam cu suedia la grad de civilizatie sau calitate a vietii, dar lucruri pe care le blamam atat de vehement se intampla in o gramada de alte locuri in care nu te-ai astepta.

uite de ex am un prieten care locuieste in germania a plecat cu masina sa isi ia sotia si copilul de cateva luni din fata unui trotuar, ploua tare afara si a oprit fix 30 de secunde langa trotuar ca sa poata intra cu copilul in masina, in loc sa caute loc de parcare. un neamt din spatele lui a inceput sa claxoneze si sa il injure.

noi nu observam chestiile astea cand mergem la ei pentru ca suntem in vizita si cautam sa vedem doar lucrurile pe care vrem sa le vedem. plecam de la ideea ca germania e mult mai misto decat romania, si din cauza de situatie dar si din cauza de complexul provincialului, si atunci totul pare roz acolo.

Crenguta spunea...

vezi ca linkul la Christiansen este tot linkul la blogul lui Razvan.

Crenguta spunea...

si mie mi-a luat mult pana sa imi dau seama ca ce ne invatau la scoala nu era chiar adevarat, gen ca limba romana e cea mai melodioasa, noi suntem cei mai vrednici si viteji :)) si Romania e singura cu toate formele de relief si mare. cum zicea misu, hai sa mergem la mare in Ungaria :)).

Răzvan spunea...

Mersi mult, Cre!
(era de control sa vad daca intr-adevar citeste cineva ;-)

you are right. si parca de-abia dupa revolutie putem sa ne vedem in toata 'splendoarea' cum suntem

Razvan C spunea...

eu am citit dar nu ma deranja mica eroare :))

Anunturi spunea...

sincer Romania e o tara frumoasa dar de trait e ff greu si pe zi ce trece mai multi romani pleaka din romania cum vine asta?asa am ajuns sa plekam din tara noastra ka nu se merita sa traiesti aiki

Jocjoc spunea...

Mai este o placere sa traim in Romania? Din punctul meu de vedere nimeni numai este multumit de nimic. Numai este ce a fost odata dar cntinuam sa speram la tot ce este mai bun.