Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Carti 2.0 sau Stationati pe partea dreapta!

books & knowledge Nu stiu cate carti au ars in biblioteca din Alexandria, sau cate carti a distrus primul imparat al Chinei Unificate (cel care a construit si prima versiune a Marelui Zid) in numele asigurarii stabilitatii, dar cu siguranta s-au scris multe, foarte multe de atunci..O estimare ipotetica a dimensiunilor poate lua in considerare numarul de carti din Biblioteca Congresului SUA in 2007: mai mult de 32 de milioane de titluri catalogate..some knowledge, hm?

Ma intreb totusi, daca toate aceste cunostinte acumulate de-a lungul secolelor au dus la evolutia omenirii..? In esenta, da.
Dar a spiritului/civilizatiei umane? Uitandu-ma in jurul meu, pe strada, nu mai sunt asa de sigur. Exista tone de cunostinte acumulate, dar toata aceasta experienta este folosita cu adevarat? S-au scris tomuri intregi, ca sa iau doar un exemplu, despre alimentatia sanatoasa, dar cati oameni se imbolnavesc inca de boli grave - mie mi se pare ca numarul e in crestere -, sau cati sufera de obezitate?

Nu este o noutate ca oamenii iubesc cruzimea si violenta (de exemplu), si de fapt tendinta spre animalic, iar un subiect gen 'Stirile de la ora 5' ii poate tine ciorchine in fata televizoarelor. Poate ca in comparatie cu fortele primare care conduc lumea - frica si lacomia - cultura este doar un adaos neglijabil..si la viteza vietii cotidiene nu ne permitem sa acordam atentie maruntisurilor..

De la aparitia mediului electronic, viteza de regasire a informatiilor a devenit instantanee, iar intervalul dintre actiune si re-actiune foarte mic. Nu stiu, nu mai avem timp sa decantam informatiile, iar aceasta tranzitie de la galaxia Gutenberg catre 'satul global', are si efecte negative: suntem confruntati cu o super-abundenta de informatii, la care capacitatea noastra de filtrare nu face fata..

Si chiar daca nu ne referim doar la mediul electronic, se publica multe carti (poate prea multe) - fie ele de beletristica sau tehnice. In ciuda acestui fapt problema este ca 'toata lumea citeste aceleasi 20 de titluri' :-), pompate si promovate pe canalele media sau care se gasesc pe 'primul raft' (daca editurile au platit taxa :). Este o situatie de tip 'winner-takes-it-all'. Probabil la fel se intampla si cu filmele. Toata lumea vrea sa vada filmul care a castigat Oscar-ul.

Mediul - print sau electronic (mai ales cu web2.0: daca toata lumea scrie, cine mai are timp sa citeasca? ;-) - sufera cred de o criza de supra-productie (asemanatoare cu cea din economie), in care capacitatea de selectie a cititorului este afectata, si nu ajungem 'sa vedem' decat produsele promovate si nu ne intereseaza decat noutatile..In acest context poate ca ziarele scrise vor disparea si cartile poate ca nu, pur si simplu pentru ca natura informatiei din carti se preteaza mai bine pe hartie..De cate ori ati citit un articol mai lung de 2-3 pagini pe monitor?

Nu stiu, poate nivelul de civilizatie considerat in medie a crescut in Romania..O sa spuneti ca procentual, nu sunt prea multi care citesc..Poate o sa ajungem si noi la nivelul in care agresivitatea pe strada sau in trafic sa nu mai fie un model, iar cei care nu au timp sa citeasca si carti, macar atunci cand folosesc scarile rulante de la metrou si citesc 'Stationati pe partea dreapta!' sa stea Dumnezeului pe respectiva parte!

3 comentarii:

Anonim spunea...

daca sunt multe carti asta nu inseamna ca toata lumea le citeste... si mai ales romanii, dupa parerea mea se citeste mult mai putin in Romania de dupa revolutie...

in alta ordine de idei vad ca ai inceput serios sa scrii din nou pe blog. sa inteleg ca e liniste la servici :-)

Răzvan spunea...

Eu sper ca numarul celor care citeste este in crestere, desi, cum spui, s-a inregistrat o cadere abrupta dupa revolutie...
Iar evolutia asta catre media electronice pune 'anumite probleme', ii pune intr-un nou context si pe cei care citesc..

(ps: azi a fost zi libera; aici :-)

Teodor spunea...

Desigur ca sunt probleme si intrebari asupra carora trebuie sa meditam. Cate vor ramane retorice, e greu de anticipat. Da, cartile se vand-cumpara si citesc (unele)nu neaparat dupa criterii de valoare. In consecinta s-au inventat si premii specifice, cum ar fi "Cea mai vanduta carte". Daca intrebi, cei mai multi iti vor spune ca la editia XV a targului Gaudeamus, cea mai valoroasa lucrare a fost O istorie critica a literaturii romane a lui N Manolescu. Cu toate acestea o alta lucrare a obtinut premiul. Iluziile literaturii romane scrisa de Eugen Negrici (ai auzit de acest nume?). Presedintele juriului a fost...N Manolescu.