Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Lulin - vizibila de Dragobete

Va mai aduceti aminte de d. Mariu Chicoş Rostogan, distinsul pedagog de scoala noua? :-) Si de prezentarea lui memorabila despre comete: "comeată iaşte ghe jănul femenin: o comeată, două comeate, şi gherivă ghe la coma, coamă, capelură, pleate lunji, reşpective: comată, comeată, astru pletos, vulgo stea cu coadă" ?
Se pare ca zilele astea este perioada in care putem zari o cometa suficient de stralucitoare pentru a fi vazuta de pe Pamant cu binoclul sau cu ochiul liber: cometa Lulin. Chiar in noaptea de Dragobete (24 februarie) va fi vizibila toata noaptea! Si atunci, si in noptile vecine, va beneficia de vizibilitate maxima.

Daca cerul nu e foarte innorat, se prea poate ca cei care locuiesc la tara si se bucura de o vedere 'ascutita', sa o zareasca drept o stea estompata, pufoasa. Pentru cei din orase nu prea e posibil sa o vada cu ochiul liber, dar un binoclu sau un telescop pot dezvalui coama si, poate, coada remarcabila a cometei. Totusi 'comeatele' sunt imprevizibile, si este imposibil de spus cat de stralucitoare poate deveni Lulin. Este deja observabila cu mici telescoape si, inainte de rasarit pot fi obtinute fotografii extraordinare, ca de exemplu:

Image © Jack Newton (www.jacknewton.com)
Cometele sunt vizibile pentru ca radiatia solara elibereaza gaz si praf din nucleul cometei. Aceasta materie eliberata straluceste apoi in soare reflectandu-i razele, si creeaza coama si uneori una, sau doua, cozi. Daca orbita cometei si a Pamantului se intersecteaza atunci pot aparea 'ploi de stele' sau de meteoriti (cum sunt Perseidele intre 9 si 13 august, si Orionidele in octombrie).
(Sursa: space.com)

Un comentariu:

Crenguta spunea...

tare, aseara cand am venit acasa, un vecin de la noi din bloc se uita cu binoclul la cer, acu am inteles si de ce... dar pana la urma a intrat cu noi in bloc zicand ca e greu sa se uite cu binoclul ca ii ingheata mainile :)).