Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Next big fear...

Mă şi mir că televiziunile nu au preluat ştirea asta, ca să facă din ea un mare ''hype'' şi să o exploateze şi o exagereze la maximum.."Lăsaţi benzina, noua criza globală este mâncarea"
Nu vreau să dramatizez, însă analiza realizată de Bank of Montreal se bazează pe câteva cifre..
Uneori am senzaţia că ne aflăm într-un joc, gen Age Of Empires sau Travian, you name it..unde ai un număr de resurse limitate (aur, piatră, mîncare şi fier) şi trebuie să jonglezi cu ele ca să supravieţuieşti..
Oricum, concluzia ar fi că în comparaţie cu criza de alimente, criza creditelor imobiliare din SUA şi creşterea preţului petrolului sunt mici copii..în acelaşi trend se pare că se înscrie şi prognozata - de către unii - recesiune a economiei americane/mondiale [şi care are ca side-effect şi scăderea preţului petrolului ;-) - din cauza temerilor de scădere a consumului..], recesiune din cauza căreia chiar astăzi Bush a decis să injecteze 145 miliarde de dolari în economia americană, prin scutiri de impozite .
În fine, articolul menţionat face referire la creşterea preţului la grâu cu 92% şi la porumb cu 44% în ultimul an..deja preţurile la alimente au fost cu 6.5% mai mari anul trecut (vedeţi asta şi pe la noi, nu?, dar poate din alte motive..:-). Creşterea cererii e pusă pe seama sporirii populaţiei în middle class-ul din India şi China, care tind să se apropie ca alimentaţie de europeni şi americani..să mănânce şi ei "ca oamenii" ;-)..normal, nu ;-)?
Pentru că în centrul acestei catastrofe se află cerealele, o altă constrângere în cadrul ecuaţiei o constituie biocombustibilii (care se estimează că ar fi consumat o treime din recolta SUA pe 2007). Şi, bineînţeles, biocombustibilii sunt legaţi de încălzirea globală, ca să se închidă cercul.
Vor fi cu siguranţă câteva companii care vor avea de profitat de pe urma creşterii preţului la alimente, însă întrebarea este cum va creşte producţia ca să facă faţă cererii (se estimează un raport de 1 la 6). Iar soluţia pare a fi: "mai multe îngrăşăminte, seminţe modificate genetic şi tehnologia avansată.."
Nu mai comentez, pare o fi o problemă prea serioasă pentru vineri seara :-), dar după cum se spune în bucătăria chinezească: "eşti ceea ce mănânci"!

Parcă era şi un austriac care susţinea teoria asta a resuselor limitate, nu îmi amintesc numele..
Ca să închei parafrazez un coleg, care-l cita la rândul lui pe Tudor Gheorghe: "iarna-i grea, muierea-i rea, vitelor n-am ce le da.." :-)

Weekend plăcut! ;-)

6 comentarii:

Anonim spunea...

Imi place ca esti ecologist ca si mine :-) sa vezi ce criza va fi cand se vor folosi ogoarele pentru cresterea plantelor din care se obtine biodiesel.

Vezi nu pune reclame de genul asta pe Adsense ca sunt paguboase: trebuie sa dai 2 clickuri pana ajungi in pagina care plateste

Anonim spunea...

La cum arata romanii in ultimii ani, o criza a alimentelor nu le-ar strica...mai ales doamnele vor fi incantate...sa slabeasca natural!

Anonim spunea...

da, cu biocombustibilii astia e cam asa: doar granele (ma rog si restul) insuficient dezvoltate pt. industria alimentara merg ca materie prima catre instalatiile de biocombustibili, si , oricum ,aceste instalatii nu reprezinta decat un procent din cel al combustibililor conventionali...
problema e insa ca estimarile specialistilor spun ca in aprox. 70 de ani reusursa primara - titeiul- va intra pe epuisment.... ce se va intampla atunci, va intreb, deja nu ne mai ajunge o masina intregii familii, fiecarui membru ii trebuie cate una...???? atunci sa te tii adevarata jungla...

Răzvan spunea...

asa e..deci sa inteleg ca in afara de cereale se mai folosesc si altele pt. biocombustibili, cum ar fi rapita, nu?

eu sunt optimist si sper ca vor intra si alte surse de energie neconventionale in joc: eoliana, solara, nu nucleara, pentru ca asta nu prea e ecologica... one can see
Cernobil revisited

Anonim spunea...

CE FACETI DE VA SIMTITI "ECOLOGISTI"? Ati renuntat la masina pt bicicleta? N-ati avut pahare,farfurii de unica folosintza? Nu folositi detergenti? Nu veniti de la cumparaturi produsul si plasuta? Triati gunoiul? Nu aveti mobila din lemn masiv? Nu zic : ati luat atitudine vis-a-vis de vreun proiect "urbanistic".Si apropos,nici nu ai votat cu Partidu ecologist de la noi din tara!

Răzvan spunea...

@ anonim:

Good point! Mai putine vorbe si mai multe fapte..
Nu ma indoiesc ca dvs. ati facut tot ceea ce imi spuneti mie sa fac, inclusiv ca ati votat cu cvasi-inexistentul si caricaturalul Partid Ecologist de la noi din tara.
Eu nu spun ca am facut toate astea, insa importanta este atitudinea si faptul ca am fi dispusi sa le facem, sa imbratisam niste solutii ecologice, dar conduse de la nivel politic/institutional, pentru ca altfel:
- daca eu sortez gunoiul, REBU il ridica si il duce mai departe sortat?
- stati in Buc, nu? Ia incercati sa mergeti cu bicicleta la serviciu..va credeti cumva in Stockholm, sau vreti sa dea o masina peste dvs. pe banda pt. biciclisti?
- iar de la supermarket sunt convins ca va aduceti cumparaturile superincarcate in sacose de panza (ca alea de pe vremea lu'ímpuscatu :).
Si bineinteles, cu bicicleta!
s.a.m.d
Iar despre proverbul ala cu 'ínainte de a vedea paiul din ochiul altuia, mai bine vedem birna din ochiul nostru', nu v-as mai intreba cum se face ca dvs. nu consumati energie numai ziua, ci si noaptea cand stati cu calculatorul aprins pe la 4 AM pentru a putea face comentarii!..