Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

800 de camioane pe zi

Am umblat destul de mult, zic eu, prin tara, pe poteci de munte sau de padure. Peste tot pe unde am fost, mai ales in ultimii ani, defrisarile erau in toi. Ultima oara la Obirsie, cand mi s-a parut ca zevzecii au intrecut masura.

cat taie zevzecii - Obirsie Ian'09

Aflu acum cauza acelor taieri masive: gandacii!!

Ba, esti prost?! Iata declaratia sefului Ocolului Silvic – carevasazica  a unuia din cei “care asigură aplicarea strategiei naţionale în domeniul silviculturii, acţionând pentru apărarea, conservarea şi dezvoltarea durabilă a fondului forestier”. Are cuvantul domnul sef ocol silvic: “E extragere de produse accidentale, copaci rupti de vant sau din cauza atacului unor insecte. Anul trecut au fost atacuri puternice de ipidae, o specie de gandaci care ataca scoarta copacului. Se vede intai in varful copacului un pic de roseata, dupa care se extinde la tot frunzisul”.

Deci ipidae-le sunt de vina. Mama lor de ipidae! Nu lacomia, combinata cu prostia si inconstienta. Subiectul a fost tratat deseori in presa, dar se pare ca si-au racit gurile deageaba. Lupul e paznic la stana. Care e modalitatea cea mai usoara sa faci bani: vinzi ceea ce ai – si romanul pare sa subscrie foarte usor la aceasta mentalitate, ‘carpe diem’ ce pana ma-sii, doar suntem neam de latini. De ce sa-si chinuie el mintisoara cum sa traiasca, daca poate sa vanda ‘un pic ce padure’ pe cateva zeci de mii de euro, sa-si ia o masina, poate sa-si faca si o casa si pune si de-o parte, pentru copii…Probabil asta e situatia si cu Rosia Montana. Easy money. Unde ne va duce asta pe termen lung?

Romanii nu-si mai dau seama care sunt valorile esentiale. Sau poate sunt eu inchipuit. Si vorba ceea: “padure e destula!”, “are balta peste!” Ce o sa se intample daca taie si el 5-10 ha acolo? Ia uite, cat vezi cu ochii numai padure! Dar nimeni nu se gandeste la efectul combinat, pentru ca firmele care achizitioneaza hectare de padure o fac in mod concertat, vizand zone intregi, cumparand de la zeci de proprietari. La Obirsie actioneaza baietii destepti, recte jigodiile, de la Cascade Empire. Dati click pe link daca vreti sa vedeti cu ce se ocupa domnii din Austria. Ei si cu finlandezii de la Tornator sunt principalii 2 vectori pe care i-am gasit intr-o pre-umblare rapida pe net.

Cat si unde se taie?

Intr-o statistica din octombrie anul trecut, cele mai afectate sunt zonele din centrul tarii (23,6%) si din nord-est (22,4%), in top fiind judetele: Suceva, Harghita, Maramures si Bistrita-Nasaud. Din zonele prin care am calatorit parca cele mai pregnante amintiri mi-au ramas din Maramures, zona Borsa, Muntii Rodnei – complet distrusa, versanti despaduriti in intregime. Pur si simplu, nu aveai unde sa cauti o urma de umbra, darmite sa o gasesti; la Lepsa, in Muntii Vrancei, si pe Valea Lotrului – ceea ce m-a facut sa scriu postul de azi. Cele 2 imagini de mai jos sunt din Muntii Vrancei (drumul Lepsa – Soveja).

Lepsa - Aprilie'09 Lepsa - Aprilie'09

Cat despre Dezastrul de pe Valea Lotrului imaginile la care va duce link-ul sunt mult mai graitoare decat orice cuvinte. “Grav este ca aici taierile se fac la ras şi, cum pădurile de răşinoase nu se refac singure, ci trebuie plantaţi puieţi, este greu de crezut că zona îşi mai va reveni vreodata..” Se taie din arii protejate, fara nici un fel de discernamant.

800 de camioane pe zi. Atat se taie in Romania, daca socotim un camion cu remorca avand o capacitate de 50 mc. Daca Romania are o suprafata impadurita de 6,4 mil ha, fiecare hectar producand in medie aproximativ 218 mc, ajungem la un total absolut de 1.400 mil mc. Si daca va intrebati cat costa - pretul merge de la 90 de euro la brad pana la 300 de euro la stejar metrul cub de cherestea (neprelucrat). Sa ne intelegem cele 800 de camioane (40.000 mc/zi) sunt doar cantitatile raportate ‘oficial’. Nu stiu care este rata re-impaduririi, eu pe unde am fost erau cvasi-absente, dar presupunand un nivel real de, sa zicem, 60.000 mc/zi observam ca in ~60 de ani vom ajunge la nivelul zero! Vi se pare mult? In momentul ala vom ramane o tara desertica, fara pic de padure! Desigur, acesta este un calcul al hartiei, dar probabil ca masina de facut bani nu se va opri decat cand se va mai fi putea face prea putin..Nu mai repet consecintele: ariditate, inundatii, lipsa oxigenului etc.

Cum e posibil asa ceva?

Tornator detinea in martie 2009 ~12,000 de hectare concentrate in zona Brasovului, iar Cascade Empire dupa ce s-au lafait in padurile din nord-est (Suceava si Radauti) se muta catre Carpatii Meridionali (Valcea, Dolj). Detin ~11.000 ha de paduri in: Prahova, Arges, Suceava, Harghita, Covasna, Hunedoara, Valcea. Ce-i opreste sa taie mai mult? Lucian Petre de la Cascade Empire: "Eu am planificat exploatari de 30-40.000 de metri cubi pe an. Cantitatea poate fi crescuta in momentul in care am destule drumuri forestiere". Aha, deci nu sunt destule drumuri ca sa puteti taia cat aveti chef, dragi exploatatori..

Sper ca stiti povestea valabila in Romania, cu aplicarea legii care nu se aplica, cu spagi de sus pana jos si implicarea cu mare eleganta inclusiv a nivelului politic s.a.m.d. Asa merge roata si din pacate de cate ori pornesc la drum prin Romania ma incearca o mare mahnire vazand dezastrul spre care ne indreptam. Imi dau seama ca nu e nimeni care sa-i poata opri..

Mai sunt eroi care incearca sa faca fata.

9 comentarii:

Best Plasma TV spunea...

chiar ca aici merge faza cu "romanii isi taie singuri craca de sub picioare"...

transporturi agabaritice spunea...

Ce conteaza pentru roman viitorul? Astazi sa iasa banul, chiar daca distruge chiar viitorul copiilor lui.

Pacat de tara cand locuitorii nu prea au cap.

jocuri de gatit spunea...

ce stim noi.suntem mici.din aceste defrisari se castiga milioane de euro,dar in acelasi timp distrug tara,pamanutul,cate sute de ani trebuie asteptat ca sa creasca acesti copaci la marimea asta..

Cristi spunea...

Niste nenorociti care distrug planeta cand se pot gasi atatea solutii pentru reciclarea hartiei

Cristi spunea...

Uite ca este posibil, desi e de necrezut cand te gandesti la ciferele pe care le zici.Sincer am ramas stupefiat, probabil avem nevoie neaparat de programe de reimpaduriri altfel va fi dezastru.

Ipedia spunea...

Important este sa fie ei sanatosi, sa le iasa banul si sa o duca pe picior mare. Nu se mai gandesc la viitorul tarii si la restul. O sa ramanem fara paduri din cauza acestor oameni.

Retete Internationale spunea...

Niste nenorociti si nesimtiti. Or sa ne distruga de tot. Foarte pacat ce se intampla cu padurile noastre.

Andreea spunea...

Niste nenorociti si nesimtiti. Foarte pacat ce se intampla cu padurile noastre. :(

stiri spunea...

Pai din ce observ bani sunt mai importanti ca orice poate sa distruga orice sa ca le iasa bani :( off....