Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Testul de revolutie

Tien An Men 1989
Sankt Petersburg, 1917.
Budapesta, 1956.
Praga, 1968.
Teheran, 1979.
Tien An Men, 1989.
Bucuresti, 1989.
Teheran, 2009.

Revolutiile victorioase au 3 faze. Nu toate cele din lista de mai sus se supun insa acestei reguli. Si cel mai bine se poate vedea asta probabil in ultimul caz, fiind si cel mai recent.
O prima faza este aceea in care un segment social izolat, strategic localizat, incepe sa-si manifeste nemultumirea iesind in strada si cerandu-si cu putere drepturile, in general intr-un mare oras sau in capitala.
Ulterior, e nevoie ca protestele sa castige aderenti si in alte segmente sociale si scanteile sa se intinda in alte zone. Demonstratiile castiga in forta, sunt tot mai hotarate, capata accente distructive si violente. Va amintiti poate in cazul revolutiei romane zeci si zeci de manifestari de adeziune, difuzate in direct la tv..
In a treia faza, cu cat opozitia fata de regim creste, puterea va desfasura forte de ordine si securitate. Momentul critic este acela in care aceste forte, recrutate din segmente sociale loiale regimului si oarecum izolate fata de restul societatii, se intorc impotriva puterii si inceteaza sa mai execute ordinele: "Armata e cu noi!". Asta i s-a intamplat sahului iranian in 1979. Asta s-a intamplat si in Rusia in 1917, si in Romania in 1989.
Revolutia esueaza cand trecerea de la faza initiala la celelalte faze nu se produce / este blocata: nimeni nu se alatura segmentului initial de protestatari, demonstratiile nu se intind si in alte orase si se sting de la sine, sau - ca sa folosesc un termen specific revolutiilor - 'sunt inabusite' de fortele de ordine care raman loiale regimului, si care adesea nu manifesta simpatie fata de demonstanti. Asta s-a intamplat la Tien An Men in 1989. Si acum 2 saptamani in Iran.
Media (in special BBC si CNN) s-au grabit sa catalogheze evenimentele legate de alegerile din Iran ca pe inceputul unei noi revolutii. Insa s-au inselat, ignorand unele indicii preliminare si baza tensiunilor sociale din Iran.
O analiza completa gasiti aici si aici. Voi spune doar cateva aspecte care au cauzat 'esecul':
- desi demostratiile au fost de amploare, majoritatea participantilor era de aceeasi factura, din aceeasi clasa sociala - vorbeau engleza si aveau smartphone-uri. Protestele nu s-au intins catre alte zone sociale ori geografice (daca frauda in alegeri ar fi fost consistenta sau ar fi facut diferenta, probabil ca demonstratiile s-ar fi extins rapid, atat la scara sociala, cat si geografica).
- trupele la care a facut apel ayatolahul Khamenei - Garzile Revolutionare Iraniene - au ramas loiale puterii, nefacand in nici un caz parte din generatia 'twitter', din motive sociale si ideologice.
- Teheranul si suburbiile au impreuna cam 20% din populatia Iranului, insa soferul de taxi si vanzatorul din piata nu prea au aceeasi opinie cu studentul de la universitate. Este o chestiune de suport, pe care aceasta revolta nu l-a avut si din cauza ca:
- nu este o revolta impotriva regimului, ci este o lupta pentru putere in cadrul regimului intre 2 mari factiuni. Iar presedintele Ahmadinejad a avut sprijinul celor mai traditionaliste si evlavioase segmente sociale, pentru ca se afla in conflict cu elita conducatoare a societatii. Cea de-a treia partida - demonstrantii care doreau liberalizarea republicii Islamice - minoritara, si aflata in centrul atentiei BBC si CNN, a fost de fapt o masa de manevra pentru celelalte doua.

In concluzie, nu am avut de-a face cu Sankt Petersburg 1917 sau Bucuresti 1989, ci cu Piata Tien An Men. Si, ca si dupa evenimentele din China, vom asista probabil la o redistributie a puterii in sanul claselor conducatoare.

Sursa: Stratfor

10 comentarii:

mugur spunea...

ai uitat de Chisinau 2009 :-) poate ca acolo chiar se va schimba ceva

Andreea spunea...

Ar fi chiar interesat de comparat cu Chisinau 2009, cum zice Mugur.

In Chisinau chiar ai ce studia, ca acolo a fost o revolutie ratata din pacate :(

Offf.

Teodor spunea...

De acord cu tine, cu o singura observatie. Spui ca una din conditiile necesare o reprezinta existenta unui grup "strategic localizat". Eu gred ca ar fi vorba de un grup "srategic definit". Adica, sa aiba o doctrina materializata in planuri, obiective si sa fie sprijinita logistic.
De asemenea cred ca unele miscari sociale (Budapesta '56 de ex.),care din pacate au esuat,ar fi un nonsens sa le numim revolutii.

Sensio spunea...

Sper sa fie inclusa si Moldova in lista aia, curand...

Musli spunea...

cand era revolutia abia ma nascusem dar nu as vrea sa trec prin acele clipe teribile, sa vad mortii, si impuscaturi peste tot. Totusi traim in anul 2009 nu se poate face nimic pe cale civilizata, amiabila, fara mortii si razboaie :-<

Invisible Yahoo spunea...

Aiurea, Moldova nu e inclusa.

Răzvan spunea...

Multumesc de comentarii.
Deocamdata, n-am avut timp sa cercetez si cazul Moldova, dar sper sa-l trec curand in lista (la revolutii pasnice..)
Intre timp, situatia se pare ca se incinge din nou, cu ocazia alegerilor din 29. Cine a mai vazut alegeri puse miercurea ?!

Am gasit si un film despre revolutia de la Chisinau aici
Filmul intreg poate fi downloadat de aici

Arthzen Web spunea...

Faza cu alegerie de miercuri , oricum nu va agitati oameni buni ca nu se duce nimeni la vot asa ca degeaba incearca ei sa faca publicitate peste publicitate, spoturi peste spoturi cel putin pe mine ma lasa rece :)

duke2007 spunea...

Berlin, 1953

Răzvan spunea...

Da. Berlin, iunie 1953. Si probabil mi-au mai scapat si alte evenimente.
La Berlin, a fost oprita in faza a treia - nu a trecut de monentul critic, si din cauza - mai ales - interventiei fortelor sovietice.