Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Romania. Blogging. 2008. Incotro?

In primul meu post pe blog (ca si Razvan mai de curand) ma intrebam care e rostul, de ce isi face lumea blog. Acopera o nevoie reala de comunicare / socializare, e doar un jurnal (public, fata de cel clasic), il faci pentru a castiga bani din reclame?
Pe 3 octombrie s-a desfasurat Webstock 2008 (webstock.ro) - eveniment cu prezentari interactive si dezbateri despre blogging. Prezentarile au incercat sa pozitioneze / identifice stadiul in care se afla bloggingul romaneasc, sa faca o harta a blogosferei si o oarecare structurarea masei eterogene de bloguri, precum si previziuni de evolutie. S-au prezentat si unele din rezultatele celui mai important sondaj despre blogging-ul romanesc RoBloggers Survey 2008.

Din ce am citit eu se desprind cateva concluzii simple si de bun-simt (puteti gasi prezentari aici: harta, directia, zelist):

=> blogurile de nisa: cele actuale vor rezista si se vor naste tot mai multe bloguri specializate. S-au cristalizat deja primele teme: sportiv, economic, politic, advertising.


=> multe din blog-urile generale de azi vor disparea (probabil pe principiul energiei minime), din cazua faptului ca nu raspund unei nevoi reale sau energia consumata pentru a le intretine nu se justifica. Cat despre cerere, cred ca oamenii sunt mereu dispusi sa-si piarda timpul facand browing dupa cum ii poarta mouse-ul :-).
Sa punem un pariu: cat dintre noi credeti ca vor mai avea un blog actualizat peste 1 an?
=> continutul duplicat si agresivitatea - caracteristici ce se vor mentine
=> blog-uri colective: multi-autor si retele de bloguri

=> blogurile in jurul carora s-a creat o comunitate, citite des, vor rezista. De asemenea cei care sriu bine, cu talent si pasiune
=> "un blog te atrage cand te regasesti in el". "Oamenii cauta povestea, sunt atrasi de situatii de viata"

=> numarul de link-uri catre un site nu este proportional cu numarul de posturi/zi
=> interconectarea este puternica (35% legaturi bidirectionale/reciproce)

August 08: numarul posturilor a crescut cu 20% fata de iulie, iar cel al comentariilor cu 15%. In septembrie (s-au terminat concediile..:) numarul comentariilor e deja mai mare cu 50% fata de august. Inseamna ca nu am ajuns inca in faza de 'platou' a fenomenului..
Totusi, cred ca perioada in care sa ai un blog este la moda incepe sa treaca, blogosfera se indreapta spre perioada de maturitate.

Analiza rezultatelor RoBloggers Survey 2008 nu este inca finalizata, dar cand va fi probabil o veti putea gasi aici.

Vom vedea cum vor merge lucrurile. Vorba aceea: 'mai e mult pana departe!', si ma intreb cand va ajunge si un blog romanesc sa se vinda cu 15 milioane de dolari precum Bankaholic zilele trecute?

Un comentariu:

Anonim spunea...

pe mine nu ma mai citesti? de ce nu-mi place sa-mi zica lumea blogger :-)