Si a trecut si cea mai scurta zi a anului! De data asta mai rece ca in alti ani, cu -10 grade la Bucuresti, marcand totusi inceputul unui nou sezon. A fost din nou o cumpana a soarelui, de cealalta parte acum :-), fata de Sanziene. Ca si in cazul altor sarbatori se observa o suprapunere a evenimentelor crestine cu ritualurile pre-crestine, pagane si influente mitologice - toate avand o radacina comuna: cultul solar (agricol) - zilele incep sa devina mai lungi si mai luminoase, este punctul care marcheaza inceputul renasterii naturii. Sarbatorirea Craciunului pe 25 decembrie nu este intamplatoare, desi Evanghelia nu da multe detalii despre data nasterii lui Isus - in jurul acestei zile, în lumea romană, germanică şi orientală se celebrau diverse date de naştere ale zeilor păgâni (dupa cum zice wikipedia).
In saptamana dinaintea solstitiului de iarna la romani incepeau Saturnaliile (zeul agriculturii) - prilej de orgii la care mancarea si bautura curgeau fara oprire, sclavii deveneau stapani si totul se incheia cu sacrificii umane. In jurul aceleiasi date triburile germanice sarbatoreau 'renaşterea soarelui dătător de lumină şi căldură' - Iule -, amintind de maniera în care şi creştinii spuneau despre Isus, născut tot atunci, că este 'Lumina lumii'. In calendarele romane, 25 decembrie este cunoscuta drept ziua naşterii Soarelui neînvins.
Probabil biserica crestina a ales aceasta data spre a imbina cultura pre-crestina cu cea crestina, cu scopul de a absorbi in timp sarbatorile pagane; aceasta copiere a fost vazuta drept solutia 'raspandirii accelerate a cultului crestin in mase, atunci puternic atasate vechilor sarbatori si practici rituale crestine'.
S-avem un an bun!
3 comentarii:
Superba poza...cred ca stiu cand ai facut-o: asta vara, in Laponia, cand eu eram cu spatele la tine si ma uitam la niste reni ;-)
Totul are legatura. Nu au fost aruncate asa pe pamantul asta. Important e sa le descoperim la timp. Sa nu fie prea tarziu.
Foarte frumoasa poza si peisajul este fascinant.
Trimiteți un comentariu