Trecand peste hype-ul mediatic si orchestratia cu scop economic, lucrurile sunt foarte complicate cu gripa noua; dupa cum ziceam si aici nu se cunosc prea multe lucruri precise despre acest virus. Inca nu stim in ce masura a suferit / ar putea suferi mutatii care sa-l faca letal intr-o masura mai mare.
Principala ingrijorare este legata de cazurile din Ucraina, unde urmeaza sa se lamureasca daca a fost vorba despre mutatii in structura virusului, care au dus la cresterea incarcaturii virale si la pneumonii hemoragice, sau, dupa cum sustine OMS ar reflecta conditiile de locuit si medicale sub-standard.
Gripa spaniola a inceput si ea tot 'mild' in 1918, dar apoi s-a ajuns de asemenea la cazuri de pneumonie hemoragica, probabil cauzate de o furtuna a citokinelor (legata de proteina NS1). Aceasta furtuna a citokinelor ii afecteaza intr-o proportie anormala pe cei cu sisteme imunitare solide, iar in Ucraina, conform rapoartelor de autopsie ale autoritatilor medicale cei 6 (numarul oficial de cazuri) tineri decedati in urma pneumoniei hemoragice aveau plamanii inundati cu sange.
WHO sustine intr-un comunicat de azi ca nu exista nici o dovada a mutatiei virsului, insa rezultatele de la MillHill intarzie sa vina..
WHO sustine intr-un comunicat de azi ca nu exista nici o dovada a mutatiei virsului, insa rezultatele de la MillHill intarzie sa vina..
Doua chestii practice in final:
- cum deosebim gripa sezoniera de cea noua (desi acum majoritatea cazurilor inregistrate sunt cu tulpina noua H1N1)
- mastile nu prea sunt de folos, decat pana ajung sa se umezeasca. Si Mill Hill are niste argumente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu