Castiga bani cu o fotografie de primavara
Ai o viata fericita sau una interesanta? - TEST
Nu stiu daca urmariti blogul “Carieristei cu tupeu”. Mie mi se pare ca pune destul de bine punctele pe i si j atunci cand e cazul, si te face sa vezi un pic in perspectiva atat jobul, cat si viata paticulara. Dupa cum zice si ea un blog aflat “la interectia carierei cu viata particulara”. Saptamana asta publica un articol, care ar trebui sa fie punctul culminant al unor cercetari de 4 ani, bazate pe obsesia ca oamenii trebuie sa aleaga intre o viata fericita si una interesanta – nu le pot avea pe amandoua (nu inseamna ca esti un tip/tipa interesant sau nu, ci este vorba de valorile pe care te bazezi cand iei o anumita decizie). Testul e mai jos:
1. V-ati mutat departe de familie pentru un job mai bun sau pentru o alta experienta interesanta? -1
2. V-ati mutat ca sa fiti mai aproape de familie? +1
Fericirea nu vine de la serviciu, sau din respectul prietenilor. Vine din relatiile personale.
3. Esti recunoscut ca fiind cel mai bun sau expert intr-un anumit domeniu? -1
Oamenii interesanti isi ridica mereu stacheta. Sunt foarte concentrati pe ceea ce fac, isi dau seama ca pentru a fi primii trebuie sa fie focalizati. Si vor sacrifica alte lucruri in acest scop.
4. Ai fost un copil fericit? +1
60% din disponibilitatea noastra la fericire este pre-determinata genetic.
5. Prietenii tai se roaga? +1
Oamenii care se roaga sunt mai fericiti decat ceilalti, probabil ca e nevoie sa fii fundamental optimist pentru a crede. Fericirea e contagioasa, asa ca suntem mai fericiti daca avem prieteni fericiti.
6. Vrei sa-ti dai copiii la o scoala recunoscuta ca excelenta? –1
Cei care vor sa fie cei mai buni/sa aiba ce-i mai bun in orice domeniu nu sunt fericiti.
7. Ai prieteni grasi? +1
In general oamenii grasi nu sunt perfectionisti sau ultra-exigenti. Si daca prietenii tai nu sunt, probabil ca asta te influenteaza si pe tine.
8. Ai o opinie despre pictura lui Picasso? –1
Oamenii care tind spre latura interesanta isi formeaza mai repede o opinie in astfel de domenii subiective.
9. Ai prieteni de alte religii: catolic, musulman, crestin convertit sau poate adept al cultului mozaic? –1
Diversitatea e interesanta, dar in grupuri mici nu contribuie la fericire, dupa cum spune Frans Johansson, autorul Efectului Medici.
10. Esti conservator (sau liberal)? +1 (pentru conservator)
Conservatorii sunt mai fericiti. Ipoteza se bazeaza pe studii asupra personalitatii. Conservatorii tind sa aiba trasaturi de personalitate care ii fac sa nu agreeze schimbarile (studiul asupra personalitatii la Xyte)
11. Ai fost la psiholog? –1
Oamenii intersanti, dar nefericiti ajung la un punct in care trebuie sa se asigure ca sunt in regula. Oricum, chiar daca sunt ok, ei sunt interesati sa afle mai multe lucruri despre ei insisi.
12. Stii diferenta dintre diamantele reale si cele false? +1
Intrebare capcana. Un om interesant stie ca nici expertii nu pot spune asta fara un instrument special.
13. Ai probat vreodata o pereche de blugi de 200 de euro? –1
Daca nu te intereseaza cum ar sta pe tine, probabil ca esti fericit cu tine asa cum esti. Oamenii interesati de experiente noi este mai putin probabil sa fie fericiti (conform cu Psychology Today).
14. Crezi ca testul asta este o prostie? +1
Oamenii interesanti nu se supara ca nu pot fi fericiti. Cei fericiti se supara ca ei nu pot avea vieti interesante.
SCOR (punctele din dreptul intrebarilor sunt pentru raspunsurile cu ‘da’)
intre –7 si –2: vrei mai degraba sa fii interesant decat fericit
intre 2 si 7: te intereseaza mai mult sa fii fericit
intre –1 si 1: suspect de bine echilibrat. Sau indica o lipsa de personalitate. Nu putem spune care din cele 2.
Sursa: Penelope Trunk
800 de camioane pe zi
Am umblat destul de mult, zic eu, prin tara, pe poteci de munte sau de padure. Peste tot pe unde am fost, mai ales in ultimii ani, defrisarile erau in toi. Ultima oara la Obirsie, cand mi s-a parut ca zevzecii au intrecut masura.
Aflu acum cauza acelor taieri masive: gandacii!!
Ba, esti prost?! Iata declaratia sefului Ocolului Silvic – carevasazica a unuia din cei “care asigură aplicarea strategiei naţionale în domeniul silviculturii, acţionând pentru apărarea, conservarea şi dezvoltarea durabilă a fondului forestier”. Are cuvantul domnul sef ocol silvic: “E extragere de produse accidentale, copaci rupti de vant sau din cauza atacului unor insecte. Anul trecut au fost atacuri puternice de ipidae, o specie de gandaci care ataca scoarta copacului. Se vede intai in varful copacului un pic de roseata, dupa care se extinde la tot frunzisul”.
Deci ipidae-le sunt de vina. Mama lor de ipidae! Nu lacomia, combinata cu prostia si inconstienta. Subiectul a fost tratat deseori in presa, dar se pare ca si-au racit gurile deageaba. Lupul e paznic la stana. Care e modalitatea cea mai usoara sa faci bani: vinzi ceea ce ai – si romanul pare sa subscrie foarte usor la aceasta mentalitate, ‘carpe diem’ ce pana ma-sii, doar suntem neam de latini. De ce sa-si chinuie el mintisoara cum sa traiasca, daca poate sa vanda ‘un pic ce padure’ pe cateva zeci de mii de euro, sa-si ia o masina, poate sa-si faca si o casa si pune si de-o parte, pentru copii…Probabil asta e situatia si cu Rosia Montana. Easy money. Unde ne va duce asta pe termen lung?
Romanii nu-si mai dau seama care sunt valorile esentiale. Sau poate sunt eu inchipuit. Si vorba ceea: “padure e destula!”, “are balta peste!” Ce o sa se intample daca taie si el 5-10 ha acolo? Ia uite, cat vezi cu ochii numai padure! Dar nimeni nu se gandeste la efectul combinat, pentru ca firmele care achizitioneaza hectare de padure o fac in mod concertat, vizand zone intregi, cumparand de la zeci de proprietari. La Obirsie actioneaza baietii destepti, recte jigodiile, de la Cascade Empire. Dati click pe link daca vreti sa vedeti cu ce se ocupa domnii din Austria. Ei si cu finlandezii de la Tornator sunt principalii 2 vectori pe care i-am gasit intr-o pre-umblare rapida pe net.
Cat si unde se taie?
Intr-o statistica din octombrie anul trecut, cele mai afectate sunt zonele din centrul tarii (23,6%) si din nord-est (22,4%), in top fiind judetele: Suceva, Harghita, Maramures si Bistrita-Nasaud. Din zonele prin care am calatorit parca cele mai pregnante amintiri mi-au ramas din Maramures, zona Borsa, Muntii Rodnei – complet distrusa, versanti despaduriti in intregime. Pur si simplu, nu aveai unde sa cauti o urma de umbra, darmite sa o gasesti; la Lepsa, in Muntii Vrancei, si pe Valea Lotrului – ceea ce m-a facut sa scriu postul de azi. Cele 2 imagini de mai jos sunt din Muntii Vrancei (drumul Lepsa – Soveja).
Cat despre Dezastrul de pe Valea Lotrului imaginile la care va duce link-ul sunt mult mai graitoare decat orice cuvinte. “Grav este ca aici taierile se fac la ras şi, cum pădurile de răşinoase nu se refac singure, ci trebuie plantaţi puieţi, este greu de crezut că zona îşi mai va reveni vreodata..” Se taie din arii protejate, fara nici un fel de discernamant.
800 de camioane pe zi. Atat se taie in Romania, daca socotim un camion cu remorca avand o capacitate de 50 mc. Daca Romania are o suprafata impadurita de 6,4 mil ha, fiecare hectar producand in medie aproximativ 218 mc, ajungem la un total absolut de 1.400 mil mc. Si daca va intrebati cat costa - pretul merge de la 90 de euro la brad pana la 300 de euro la stejar metrul cub de cherestea (neprelucrat). Sa ne intelegem cele 800 de camioane (40.000 mc/zi) sunt doar cantitatile raportate ‘oficial’. Nu stiu care este rata re-impaduririi, eu pe unde am fost erau cvasi-absente, dar presupunand un nivel real de, sa zicem, 60.000 mc/zi observam ca in ~60 de ani vom ajunge la nivelul zero! Vi se pare mult? In momentul ala vom ramane o tara desertica, fara pic de padure! Desigur, acesta este un calcul al hartiei, dar probabil ca masina de facut bani nu se va opri decat cand se va mai fi putea face prea putin..Nu mai repet consecintele: ariditate, inundatii, lipsa oxigenului etc.
Cum e posibil asa ceva?
Tornator detinea in martie 2009 ~12,000 de hectare concentrate in zona Brasovului, iar Cascade Empire dupa ce s-au lafait in padurile din nord-est (Suceava si Radauti) se muta catre Carpatii Meridionali (Valcea, Dolj). Detin ~11.000 ha de paduri in: Prahova, Arges, Suceava, Harghita, Covasna, Hunedoara, Valcea. Ce-i opreste sa taie mai mult? Lucian Petre de la Cascade Empire: "Eu am planificat exploatari de 30-40.000 de metri cubi pe an. Cantitatea poate fi crescuta in momentul in care am destule drumuri forestiere". Aha, deci nu sunt destule drumuri ca sa puteti taia cat aveti chef, dragi exploatatori..
Sper ca stiti povestea valabila in Romania, cu aplicarea legii care nu se aplica, cu spagi de sus pana jos si implicarea cu mare eleganta inclusiv a nivelului politic s.a.m.d. Asa merge roata si din pacate de cate ori pornesc la drum prin Romania ma incearca o mare mahnire vazand dezastrul spre care ne indreptam. Imi dau seama ca nu e nimeni care sa-i poata opri..
Mai sunt eroi care incearca sa faca fata.
Sange rece la 14 ani
Dupa ce ai reusit sa izgonesti un rechin care te-a muscat deja, felicitarile sunt la fel de folositoare ca frectia ‘Diana’ la un picior de lemn, e suficient si ca ai scapat cu viata. Insa cand esti o fetita de 14 ani, inarmata doar cu placa de surf, cred ca felicitarile sunt mai mult decat meritate. I s-a-ntamplat Lidiei Ward, de doar 14 ani, dupa cum ziceam, din Noua Zeelanda.
Rechinul a muscat-o pe micuta Lidia de coapsa in timp ce aceasta se afla in apa pana la brau, pe o plaja apropiata de orasul Invercargill, din sudul Noii Zeelande. Fata a lovit de mai multe ori rechinul in zona capului cu placa de surf pana ce acesta a lasat-o in pace. Chiar mama ei a laudat-o pentru reactia calma pe care a avut-o. “Nu mi-a venit sa-mi cred ochilor cat de calma a putut sa fie. In locul ei eu as fi tipat isteric, m-as fi agitat, dar ea nu…doar statea acolo, parand un pic nesigura”.
Nici fetitei nu-i vine inca sa creada ce s-a-ntamplat. “L-am vazut pe frate-miu ca se uita cam ciudat, m-am intors intr-o parte si am vazut lucrul acela mare si cenusiu venind spre noi, asa ca l-am lovit imediat in cap cu placa de surf”. Se estimeaza totusi ca rechinul avea doar 1.5 metri lungime.