Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Ruleta bulgareasca

Vecinii nostri de la sud se afla din nou in topul stirilor ciudate. De data asta limitele imaginatiei lor au trecut in zona inconstientei.
Despre ce e vorba? Un nou tip de curse in care, pentru sume care ajung pana la 5,000 de euro, trebuie sa treci cu masina in viteza, pe rosu, prin intersectii aglomerate din centrul Sofiei.. Conditia este sa nu lovesti nici un pieton si nici o alta masina. Cursele au loc de obicei noaptea, iar pariorii amatori sunt tinuti la curent prin sms asupra locului intalnirii, in functie de prezenta politiei..
Isn't this insane?

Culorile toamnei

V-ati dat vreodata seama ca toamna culoarea frunzelor din America devine rosie, in timp ce in Europa ele sunt in marea majoritate galbene?

Clasicele protagoniste din intrebarile copiilor sunt inca subiect disputat in lumea stiintifica. O teorie recenta sustine ca principala cauza a acestei diferente ar fi orientarea lanturilor muntoase de pe aceste continente. Nu vedeti legatura? :-)
In America lanturile muntoase sunt in principal orientate pe directia nord-sud, iar in Europa latitudinal, pe directia est-vest (de exemplu Alpii si ramurile lor). In era glaciara, odata cu avansarea sau retragerea ghetii, orientarea transversala nord-sud permitea migrarea animalelor/insectelor catre sud sau nord in functie de fluctuatiile climatice. Astfel, 'razboiul' pentru supravietuire a fost neincetat, iar copacii erau obligati sa produca pigmentul rosu (antocianina) cu rol de avertisment si aparare. In schimb, in Europa copacii care au rezistat etapelor repetate de inghet, nu au mai trebuit sa se confrunte cu insectele - disparute in era glaciara - si astfel au devenit mai 'lenesi', nemaifiind nevoie sa depuna eforturi in a crea frunze rosii..