Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Hormonii, duelurile si volanul

De obicei suntem de acord ca femeile trec lunar printr-o perioada de cateva zile in care, sa zicem, nu te poti intelege cu ele. Etimologic, isterie provine de la grecescul hystera, uter. Deci ar fi aplicabila doar sexului feminin.
Insa, Tournier, zice totusi, ca respectarea etimologiei permite ca adevarata si urmatoarea definitie: sexul care se urca la cap. 'Se constata astfel ca barbatul cu mandra sa 'virilitate', devine victima unei isterii incomparabil mai vechi, si, mai ales, mai periculoase decat a femeii. Sa ne gandim la toate razboaiele declansate de sefi politici beti de orgoliu viril'.
good parking

Lucrurile devin mai clare daca ne uitam, de exemplu, la nenumaratele dueluri din evul mediu, pe motive de 'onoare nereperata', vorba lu' nenea Iancu ;-). Sau daca luam in considerare comportamentul la volan - probabil o supapa de eliberare a duelurilor de altadata.
Si, cred ca aici deosebim clar testosteronul de foliculina. 'Multi barbati, chibzuiti si ponderati in vremuri obisnuite, devin niste brute imbecile de indata ce au un volan in maini si un accelerator sub talpa'. Nu ati resimtit niciodata (dragi soferi :-) anume impulsuri odata suiti la volan? Statisticile sunt ingrijorator de mult 'in favoarea' noastra. Totusi nu, astazi nu vorbim nimic de parcari :-)

Keceap

De obicei, cand nu suntem in excursie, duminica ajungem si la supermarket. Ce sa facem, 'homo consumatorus'... Astazi printre lazile cu legume din import, am gasit lista 'tipica' a cumparatorului roman ;-) Desigur, nimic deosebit sau nou: probabil 'gratarist' convins - viata e scurta, what the hell! ;-), dar m-a distrat ortografia :-)
Probabil nu va fi deloc greu de aplicat Codex Alimentarius, adoptat de Parlamentul Romaniei acum 2 luni... :-(

Vederi in profunzime

Vederi in profunzime
Mi-au ramas in minte doua idei ale lui Michel Tournier.

Literatura si fotografie. Sau observatie si fotografie. Fiecare din noi 'folosim' o anumita deschidere a diafragmei. Asa ne-am nascut, asa ne-am dezvoltat sau obisnuit.
Cu cat diafragma este mai inchisa, cu cat mijim ochii mai mult, profunzimea campului creste, lumea vazuta este mai clara in adancime. La o diafragma deschisa, zona in focus se detaseaza net de fundal, subiectul domina imaginea si atrage intrega atentie, tot ce se afla dupa sau inaintea punctului de focus devine neimportant, blurrat.

Balzac: f/16. Stendhal: f/2.8. 'Personajele lui Balzac ne sunt date inseparabile de un mediu complex, de un decor, de antecedente, pe cand cele ale lui Stendhal se detaseaza net pe un fond flu'.

Este a doua optiune, nefiind profunda, superficiala? :-)
Probabil ca si blogurile se pot imparti in functie de criteriul aperturii. De recomandat 'Jurnalul Extim' al lui Tournier (in special pentru bloggeri ;-). Va urma si a doua idee.

Testul de revolutie

Tien An Men 1989
Sankt Petersburg, 1917.
Budapesta, 1956.
Praga, 1968.
Teheran, 1979.
Tien An Men, 1989.
Bucuresti, 1989.
Teheran, 2009.

Revolutiile victorioase au 3 faze. Nu toate cele din lista de mai sus se supun insa acestei reguli. Si cel mai bine se poate vedea asta probabil in ultimul caz, fiind si cel mai recent.
O prima faza este aceea in care un segment social izolat, strategic localizat, incepe sa-si manifeste nemultumirea iesind in strada si cerandu-si cu putere drepturile, in general intr-un mare oras sau in capitala.
Ulterior, e nevoie ca protestele sa castige aderenti si in alte segmente sociale si scanteile sa se intinda in alte zone. Demonstratiile castiga in forta, sunt tot mai hotarate, capata accente distructive si violente. Va amintiti poate in cazul revolutiei romane zeci si zeci de manifestari de adeziune, difuzate in direct la tv..
In a treia faza, cu cat opozitia fata de regim creste, puterea va desfasura forte de ordine si securitate. Momentul critic este acela in care aceste forte, recrutate din segmente sociale loiale regimului si oarecum izolate fata de restul societatii, se intorc impotriva puterii si inceteaza sa mai execute ordinele: "Armata e cu noi!". Asta i s-a intamplat sahului iranian in 1979. Asta s-a intamplat si in Rusia in 1917, si in Romania in 1989.
Revolutia esueaza cand trecerea de la faza initiala la celelalte faze nu se produce / este blocata: nimeni nu se alatura segmentului initial de protestatari, demonstratiile nu se intind si in alte orase si se sting de la sine, sau - ca sa folosesc un termen specific revolutiilor - 'sunt inabusite' de fortele de ordine care raman loiale regimului, si care adesea nu manifesta simpatie fata de demonstanti. Asta s-a intamplat la Tien An Men in 1989. Si acum 2 saptamani in Iran.
Media (in special BBC si CNN) s-au grabit sa catalogheze evenimentele legate de alegerile din Iran ca pe inceputul unei noi revolutii. Insa s-au inselat, ignorand unele indicii preliminare si baza tensiunilor sociale din Iran.
O analiza completa gasiti aici si aici. Voi spune doar cateva aspecte care au cauzat 'esecul':
- desi demostratiile au fost de amploare, majoritatea participantilor era de aceeasi factura, din aceeasi clasa sociala - vorbeau engleza si aveau smartphone-uri. Protestele nu s-au intins catre alte zone sociale ori geografice (daca frauda in alegeri ar fi fost consistenta sau ar fi facut diferenta, probabil ca demonstratiile s-ar fi extins rapid, atat la scara sociala, cat si geografica).
- trupele la care a facut apel ayatolahul Khamenei - Garzile Revolutionare Iraniene - au ramas loiale puterii, nefacand in nici un caz parte din generatia 'twitter', din motive sociale si ideologice.
- Teheranul si suburbiile au impreuna cam 20% din populatia Iranului, insa soferul de taxi si vanzatorul din piata nu prea au aceeasi opinie cu studentul de la universitate. Este o chestiune de suport, pe care aceasta revolta nu l-a avut si din cauza ca:
- nu este o revolta impotriva regimului, ci este o lupta pentru putere in cadrul regimului intre 2 mari factiuni. Iar presedintele Ahmadinejad a avut sprijinul celor mai traditionaliste si evlavioase segmente sociale, pentru ca se afla in conflict cu elita conducatoare a societatii. Cea de-a treia partida - demonstrantii care doreau liberalizarea republicii Islamice - minoritara, si aflata in centrul atentiei BBC si CNN, a fost de fapt o masa de manevra pentru celelalte doua.

In concluzie, nu am avut de-a face cu Sankt Petersburg 1917 sau Bucuresti 1989, ci cu Piata Tien An Men. Si, ca si dupa evenimentele din China, vom asista probabil la o redistributie a puterii in sanul claselor conducatoare.

Sursa: Stratfor