Subscrieti la: Articole

Comentarii Foto Dofollow Banner

Sanzienele - cumpana Soarelui

Sanzienele - sarbatoare prin excelenta legata de cultul solar datorita coincidentei cu solstitiul de vara: momentul de cumpana al soarelui in care ziua incepe sa se micsoreze (cel putin in emisfera nordica :-). Este un moment de mijloc, de echilibru, poate un nou inceput, o cautare a destinului. In acest moment fortele elementelor vitale se afla la apogeu, natura este la maximul exuberantei. In noaptea de Sanziene (noaptea de 23 iunie) "Dumnezeu randuieste un rastimp de liniste, cand stau in cumpana toate stihiile si cerurile cu stele si vanturile.." (Sadoveanu).
Ca si la Rusalii, este un amestec de crestinism, traditii pre-crestine de origini daco-romane si influente mitologice, plus tuse de culoare din partea slavilor (Dragaica) sau altor popoare. Se suprapun aici: nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatoarea Sfantului Ion cel Nou (data mortii sale) si solstitiul de vara (sau midsummer) . Traditii si obiceiuiri legate de aceasta sarbatoare sunt multe, descrierea cea mai completa am gasit-o aici. In ceea ce priveste originea, transformarea, continuitatea si evolutia sarbatorii peste timp sunt cateva aspecte:
- legatura Diana - Sanziana (Sancta Diana).

Asadar, dupa Mircea Eliade, Sanzienele ar proveni din cultul roman al zeitei vanatorii Diana. "Numele de Diana se regaseste in vocabula romana zana". Chiar daca se remarca si unele diferente: Sanziana nu este prezentata "drept o divinitate a vanatorii ca modelul sau antic, si nu detine patronajul apelor termale" (in timp unele obiecte dispar din inventarul atributelor unei divinitati, probabil din cauza conditiilor istorice diferite ce infuenteaza viata cotidiana), corespodenta atat mitologica cat si etimologica se sustine. Eliade noteaza si ca dianatici (cei posedati de Diana) a dat in limba romana zanatici.
- in mitologia romaneasca, exista si Iana Sanziana, o zana cu siguranta buna, sora Soarelui. Conform baladei Soarele si Luna si basmului Sora Soarelui, Iana fugita de la nunta cu Soarele se metamorfozeaza in Luna, astfel incat Soarele sa n-o mai poata zari. Diana este zeita vanatorii, dar si a Lunii..

- se pare ca unele din traditiile legate de joc si hora de Sanziene ar fi mostenite de la daci. "Jocul la daci inseamna rit". Dintre jocurile pe care le implica Sanzienele, unul se petrece in ajunul sarbatorii. Atunci, fete si baietii necasatoriti se intalnesc. Flacaii fac ruguri, aprind faclii si le invartesc in sensul miscarii Soarelui, strigand: "Du-te, Soare, vino, Lună / Sânzienele îmbună, /Sa le creasca floarea - floare, /Galbena, mirositoare, /Fetele sa o adune, /Sa le prinda in cunune, /Sa puna la palarie, /Floare pentru cununie,/Babele sa le rosteasca, /Pana-n toamna sa nunteasca."
Exista si un ritual in care se foloseste batista, ceea ce poate are o reminiscenta in jocul copiilor de astazi (sau mai bine zis... ieri): 'Am pierdut o batistuta'. Este de fapt cautarea celui predestinat.
- evident ca datele sarbatorilor crestine s-au suprapus peste evenimentul solstitiului.
Ca si la alte sarbatori functiile sunt multiple: de leac si aparare a gospodariei, de dragoste, de talisman - apa de stele, iarba fiarelor, - de vestire a ursitului .
Ca de obicei, nu vreau sa ratez nici in acest articol despre sarbatori descrierea Irinei Nicolau.

H1N1 - mutatii periculoase?

(Later edit 11.06) Dupa cum se anticipa, OMS a crescut astazi in urma unei intruniri de urgenta (dupa depistarea oficiala a 28,774 de cazuri in 74 de tari) nivelul de alerta pandemica pentru gripa porcina de la 5 la 6 - nivelul maxim.

Va reamintesc ca nu exista un factor legat de severitatea gripei in acest nivel pandemic, principalul criteriu constituindu-l raspindirea geografica. Unul din motivele cheie care a dus la aceasta ridicare a nivelului de alerta este ca in emisfera sudica gripa porcina pare sa inlocuiasca gripa normala, de sezon. 'Avem dovezi care sugereaza ca ne aflam in fata primei pandemii a secolului 21' - dr. Margaret Chan, director general OMS.

-------------------------------------------------------------------------------

Dupa cum poate ati remarcat estimarea mea precedenta (~25,000) a fost corecta (25,288 cazuri pe 8 iunie). Asta este mai putin important si poate nici o predictie liniara n-ar fi fost departe de adevar.

Intrebarea este daca virusul ar putea suferi mutatii care sa-l faca letal (intr-o mai mare masura)?

Se pare ca nu exista o 'presiune serioasa' in acest sens, adica virusul 'sa vrea' sa ucida mai multe dintre gazdele sale, precum in cazul H5N1 si SARS (si-ar crea si lui insusi o problema de transmisibilitate). Insa virusii gripei sunt 'highly mutable' si orice se poate intampla in urmatorii 2 ani (timpul normal necesar unei noi tulpini sa se raspandeasca in intreaga lume). Pana la urma, gripa spaniola, a inceput tot ca un virus 'normal', 'mediu', dupa care, a devenit groaznic de 'virulent' omorand intre 20 si 100 de milioane de oameni in 1918-19. Unul din microbiologii - dr Peter Palese - care a facut parte in 2005 din echipa ce a re-construit virusul gripei spaniole spune ca tulpina respectiva 'apare probabil o data la 10.000 de ani'.
Daca intram un pic in amanunte, vedem ca pentru gripa structura cromozomilor este destul de simpla - 8 lanturi RNA care contin codul genetic pentru un total de 11 proteine (in total in genetica se cunosc peste 200,000 de proteine..). Ceea ce face acesti virusi impredictibili este ca dupa ce se imprastie inauntrul unei celule infectate, atunci cand se re-aseambleaza pot cuprinde 'bucati' si din alti virusi..
Virusului actual ii lipsesc cateva gene care ar duce probabil la crestea letalitatii: PB1-F2, NS-1 si inca unul pe care il vom numi de 'scindare hemaglutinica'. Sa le luam pe rand:

- PB1-F2 ataca dendritele - santinelele sistemului imunitar, accidental poate fi letal. Toate gripele pandemice (cea spaniola, gripele HongKong si asiatice, gripa aviara H5N1) produc PB1-F2. In timp ce gripa porcina nu produce aceasta proteina.

- NS-1 afecteaza grav raspunsul sistemului imunitar blocand interferonul - antiviral produs de celule.

- proteina de scindare: virsurile aviare de letalitate mare o au. O asemenea adaugire la H1N1 ar fi foarte periculoasa. Dar a fost observata doar la virusurile aviare, si desi chiar gripa din 1918 a fost de origine aviara nu s-a manifestat nici macar atunci. Deci, destul de improbabil.

O mutatie mult mai probabila a virusului este aceea de a deveni rezistent la Tamiflu (gripele normale 'de sezon' au dezvoltat deja, aproape in unanimitate o gena rezistenta la Tamiflu..). Daca se intampla asta medicii vor fi nevoiti sa recurga la Relenza sau la, mai vechea, rimantidina.


Surse: New York Times, 9 iunie 2009, BBC 11 iunie 2009

Rusaliile - o sarbatoare complexa

Rusaliile reprezinta o sarbatoare complexa, fiind in acelasi timp un sfarsit / inceput de an. Daca va uitati in calendar o sa vedeti: prima duminica dupa Rusalii, a doua, a treia. De la aceasta Duminica - Duminica Mare - se numara in calendarul ortodox celelalte duminici. Sunt de fapt 3 zile de Rusalii, precedate de Mosii de Vara. Sub numele de Rusalii s-au concentrat:

- doua sarbatori crestine: Pogorarea Duhului Sfant (prima zi de Rusalii) si Sfanta Treime (a doua zi de Rusalii)

- un set de rituri dedicate zanelor - urme ale unor ritualuri precrestine. Rusaliile sunt zane rele ce-i pedepsesc pe oamenii care fac rele si nu respecta zilele de sarbatoare; pentru a le determina sa plece o varianta este ritualul 'confreriei magice' a Calusului / Calusarilor - de origini dacice ('obiceiul acesta noi il avem de la daci , dar el trebuie căutat mult mai adanc în timp, la egipteni', Theodor Sperantia) - caruia i se atribuie si valente de vindecare (inclusiv a bolilor provocate de rusalce), de exorcizare sau de initiere.

- cea mai importanta din cele 18 sarbatori de peste an ale Mosilor - supravietuirea probabil a unui cult precrestin al mortilor, stramosilor. 'Pomenile au rolul de a-i face pe morti sa plece imbunati la ale lor'. Pesemne ca de aici provine si numele: la romani, Rosalia, 'Sărbătoarea Trandafirilor' era o zi închinată comemorarii morţilor, în care pentru a imblanzi sufletele celor dispăruţi se aduceau ofrande alimente şi se puneau trandafiri pe morminte.

- tot sub acest aspect agrar se incadreaza probabil si Rusaliile Vechiului Testament (numite şi 'Sărbătoarea săptămânilor' in cultul mozaic): o sărbătoare agricolă de bucurie, în care se oferă pârgă din roadele pământului. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieşirea din Egipt.